Annons
Nyheter

Folkhälsomyndigheten virusspårar via mobiler

Folkhälsomyndigheten kommer att få mobildata från Telia för att spåra hur människor rör sig när coronaviruset sprids.
Coronaviruset • Publicerad 8 april 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndigheten ska börja använda anonymiserad data från mobiltelefoner för att spåra hur människor rör sig i samhället – och framför allt se om myndighetens råd att inte resa efterlevs. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är först nu som man känner sig redo att använda informationen.

– Nu inför påsk känns det extra viktigt att kunna skicka ut signaler om vi ser att det börjar röra på sig mer än vi vill.

Annons

Folkhälsomyndigheten avråder fortsatt starkt från resor under påsken för att inte öka smittspridningen i Sverige.

Mobildatan kommer från operatören Telias nät för svenska kunder genom en tjänst som är kommersiell och som har funnits tillgänglig sedan 2017. Den har använts för stadsplanering, till exempel när man ska dra en ny busslinje eller anlägga en väg.

Vilka åtgärder som skulle kunna vidtas om människor reser bort över påsk trots rekommendationerna är oklart, men det kan bli tal om konkreta åtgärder, enligt Anders Tegnell.

– I första hand handlar det om ökad tydlighet och peka på att siffrorna visar på att man inte följer råden.

Förra veckan meddelade Telia Finland att man under tre månader ska förse finländska regeringen med motsvarande data för Finland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons