1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vart tredje barn får bristfällig kost

50 miljoner barn i världen under fem år är underviktiga. Men även övervikt och näringsfattig kost är ett hot mot barns hälsa, varnar FN:s barnfond Unicef.
Miljoner barn i världen lider av undernäring på grund av matbrist, men ytterligare många miljoner utsätts för hälsorisker genom att äta fel, visar en rapport från Unicef. Arkivbild
Foto: Ben Curtis/AP/TT

Minst ett av tre barn under fem år lider av undernäring eller övervikt, enligt Unicefs årliga rapport The State of the World's Children.

Det är inte bara bristen på mat som hämmar barns tillväxt och gör att deras hjärnor inte utvecklas som de ska. Det finns även dold hunger orsakad av brist på viktiga näringsämnen

En annan hälsofara är att allt fler barn och unga lider av övervikt och fetma. I rapporten pekas snabbmat och sötade drycker ut som drivande faktorer.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Trots alla tekniska, kulturella och sociala framsteg de senaste decennierna har vi tappat bort det mest grundläggande faktum: Om barnen äter dålig kost så lever de dåligt, säger Unicef-chefen Henrietta Fore.

– Det handlar inte bara om att få barn att äta tillräckligt, det handlar framför allt om att ge dem rätt mat att äta, fortsätter hon.

Fattigdom, klimatförändringar, urbanisering och onyttiga matvanor är orsaker som nämns i rapporten. Konsekvenserna av för dålig och felaktig kost är många: dålig tillväxt, hjärnskador, inlärningsproblem, dåligt immunförsvar och, i många fall, döden.

Ett problem som nämns är att bara 42 procent av barn under sex månader får enbart bröstmjölk. Försäljningen av bröstmjölksersättning steg med 72 procent mellan 2008 och 2015 i medelinkomstländer som Brasilien Kina och Turkiet.

Läs mer

Borås

Hemvändare och semesterfirare – Landvetter vaknar till liv igen

Fler och fler ger sig iväg på semester och en del har lyckats ta sig hem efter att ha hamnat i lockdown utomlands.

Mark

Dömd för narkotikabrott jobbade på skola

Tidigare dömd för liknande brott: ”Det här känns inte bra.”

Sommarkrönika

På något vis är det en annan värld nu

”Vad jag önskar att jag hade kunnat ge er alla en kram just nu”

Olycka

Trafik: Lastbil åkte av vägen – välte

Föraren omhändertagen av ambulanspersonal.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt. Man gripen för vapenbrott efter biljakt i Göteborg.

Borås

Så ska superparken växa fram – vill ha invånarnas åsikter

Har tagit ett stort kliv mot förverkligande.