Annons

FN i humanitärt nödrop om världens kriser

Omkring 270 miljarder kronor. Så mycket behöver FN för att möta hoten i ett antal eskalerande konflikter samt för att lindra konsekvenser från klimatförändringar.
FN • Publicerad 4 december 2019
Oppositionsledaren Juan Guaido leder en protest mot regimen i Venezuela. Läget i Venezuela är en av de kriser som väntas förvärras 2020, enligt FN.
Oppositionsledaren Juan Guaido leder en protest mot regimen i Venezuela. Läget i Venezuela är en av de kriser som väntas förvärras 2020, enligt FN.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Världsorganisationens vädjan på onsdagen på närmare 29 miljarder dollar är ett tragiskt "rekord i modern tideräkning", enligt FN:s kriskoordinator Mark Lowcock och räknar då tiden efter andra världskriget.

I rapporten Global humanitär översikt beräknar FN att 168 miljoner människor behöver något slag av krishjälp under 2020. Klimatförändringar och risker med naturkatastrofer är en del.

Annons

Men Lowcock varnar speciellt för att väpnade konflikter karakteriseras av nya och otäcka drag:

– Stridande visar fullständig avsaknad av respekt för humanitära lagar, säger han och konstaterar att attacker mot skolor och sjukhus ökar i antal. Civila drabbas i större utsträckning, ofta med både kroppsliga och svåra psykiska problem som resultat.

Venezuela är det krisland där behovet ökar mest. För 2019 behövde landet omkring 740 miljarder dollar i stöd, enligt FN. Nästa år skrivs behovet upp till 1,35 miljarder dollar.

Värst är läget i Syrien och Jemen. FN vädjar om mer än 3 miljarder dollar för insatser i de två krigsdrabbade länderna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons