unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

FN granskar mänskliga rättigheter i Sverige

FN:s råd för mänskliga rättigheter har på nytt granskat Sverige.
Rådet rekommenderar bland annat att Sverige upprättar alternativ till häktning inför rättegångar, och att det förebyggande arbetet mot våld mot kvinnor förbättras.
Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation, ledde Sveriges delegation i Genève vid granskningen i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Arkivbild.
Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation, ledde Sveriges delegation i Genève vid granskningen i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Sveriges efterlevnad av mänskliga rättigheter granskades under måndagen i Genève inom ramen för FN:s Universal periodic review (UPR).

Det är den tredje gången som Sverige granskas av UPR. Denna gång var Sverige för första gången representerat på ministernivå, med jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) på plats med den svenska delegationen i Schweiz.

Våld mot kvinnor

De rekommendationer som Sverige gavs under måndagen kommer att presenteras i sin helhet i en rapport senare i veckan, men på Twitter har rådet listat ett antal rekommendationer.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Rådet rekommenderar bland annat att Sverige förbättrar sitt förebyggande arbete vad gäller våld mot kvinnor, genom att i högre grad skydda offer och åtala förövare. De rekommenderar också att Sveriges går längre i sina ansträngningar för att lyfta fram det samiska språket, och att det upprättas alternativ till häktning i väntan på rättegångar.

FN:s UPR-granskning omfattar samtliga 193 medlemsstater i FN och till skillnad från annan FN-granskning utförs den inte av opolitiska experter utan av andra stater. Granskningen omfattar alla konventionsfrågor om mänskliga rättigheter.

Ursprungsfolk

I samband med granskningen ges rekommendationer som antingen kan accepteras eller noteras. Noteras en rekommendation innebär det i praktiken att den inte accepteras.

Vid den senaste granskningen 2015 mottog Sverige 208 rekommendationer varav 154 accepterades. Rekommendationerna handlade bland annat om att Sverige ska ratificera konventionen om ursprungsfolk och stamfolk, motverka rasdiskriminering och införa en nationell institution för mänskliga rättigheter. En sådan institution ska inrättas, har statsminister Stefan Löfven (S) sedan dess meddelat. Under måndagen rekommenderade rådet att den processen skyndas på.

Läs mer

Misstänkt mordförsök i Borås: Skott gick in genom fönster till bostad

Skottlossning i Borås

Misstänkt mordförsök i Borås: Skott gick in genom fönster till bostad

Uppgifter till BT: Han bor i beskjutna lägenheten ✓ Stort pådrag under natten

Varningen: Trafikstörningar och långa restider när rondellen asfalteras

Borås

Varningen: Trafikstörningar och långa restider när rondellen asfalteras

Trafikverket: ”Alltid ovisst.”

Borås

Olycka: Bil körde i diket – med tre kraftigt berusade vuxna och ett barn

Vid 18 kallades polis och räddningstjänst till Pickesjön där en bil kört i diket.

Anders Brolin tillsammans med företrädaren Tony Hansen. Arkivbild.

Kind

Tranemo: Han blir ny ordförande i kommunstyrelsen – ”Har partiet i ryggen”

”Det är spännande – och lite absurt”

Föräldraparet tänker gå till Europadomstolen för att bli rentvådda.

Herrljunga

Barnen omhändertogs felaktigt – ”Det får inte hända igen”

Föräldrarna kämpar för att få upprättelse

Magnus Haglund.

Sport

Förre Elfsborgstränaren drabbad av corona: ”Mår allmänt skit”

Berättar för Hallandsposten.