Annons

Flytt till hemlandscell ska snabbas på

Regeringen vill snabba på domstolar och Kriminalvården för att fler brottsdömda medborgare från andra länder ska flyttas till fängelser på hemmaplan. En förhoppning är att det ska lösgöra platser på trängseldrabbade anstalter här.
Brott • Publicerad 29 januari 2020
Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi har bristande effektivitet i vår handläggning som gör att en del personer som borde sitta av fängelsestraff i sina hemländer inte gör det, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han hoppas att den lagrådsremiss som regeringen nu tar beslut om ska kunna leda till att en del av problemen med det löses. Ett förslag är att minska rätten till att överklaga beslut om att ett straff ska avtjänas i hemlandet, andra handlar om att på andra sätt också snabba på i byråkratin.

Är motvilliga

Annons

Men det löser inte problemet som finns med att vissa länder inte vill samarbeta med Sverige om att "ta hem" brottslingar.

– Vissa stater har en motvilja mot att samarbeta, säger Damberg och tar som exempel Georgien.

– Georgien har inte velat ta emot sina medborgare, men vi har haft ett arbete igång i flera års tid och nu börjar de ta emot, säger Damberg.

Vad gäller EU-länderna Polen och Litauen har det varit svårt med överflyttningar i ärenden med kortare straff. I fråga om Rumänien har det, på grund av undermåliga fängelser, inte ansetts rimligt av domstolar att godkänna överflyttning: Men Damberg säger att det nu håller på att ändras så att flyttar dit ska vara möjliga.

Frigöra platser

Han säger att det idag är omkring 1 400 utländska medborgare i svenska fängelser, omkring 400 av dem är utomnordiska.

– Vi bedömer att med den platsbrist som vi har nu på svenska fängelser kan det här få effekt och att fler kommer att avtjäna sina straff i sina hemländer, säger inrikesministern.

Om Lagrådet ger grönt ljus för regeringens förslag ska en proposition lämnas till riksdagen. Tanken är att lagändringarna om snabbare processer ska träda i kraft den 1 juli i år.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons