Annons

Föräldrar lät barn svälta – riskerar fängelse

Den 18 månader gamla flickan var så undernärd att hon var nära döden. Sjukhuspersonalen gjorde omedelbart en orosanmälan och kontaktade polisen.
När rättegången mot föräldrarna avslutades yrkade åklagaren på två eller tre års fängelse för grovt vållande till kroppsskada för båda föräldrarna.
Brott • Publicerad 10 maj 2019
Flickan var timmar från att dö. Det är så nära vållande till annans död man kan komma, säger kammaråklagaren Ximena Bene.
Flickan var timmar från att dö. Det är så nära vållande till annans död man kan komma, säger kammaråklagaren Ximena Bene.Foto: Adam Ihse/TT

Enligt kammaråklagaren Ximena Bene var flickan undernärd och det ledde till hennes livshotande tillstånd. Brottet är ett oaktsamhetsbrott och åklagaren anser att föräldrarna varit grovt aktivt oaktsamma.

– Brottet börjar redan vid flickans födelse då föräldrarna aktivt valt att inte ge flickan de tillskott hon behöver utöver bröstmjölk, sa Bene.

Annons

Föräldrarna har gemensamt kommit fram till vilken kost barnet ska få och att inte besöka vården.

Nära döden

– Flickan var timmar från att dö. Det är så nära vållande till annans död man kan komma, sa åklagaren.

Under rättegången vittnade en av läkarna, som arbetat över 20 år på sjukhuset:

– Flickans svälttillstånd var värre än något annat vi sett på sjukhuset tidigare.

Men försvararna menade att åklagaren inte kunnat styrka åtalet. De argumenterade i stället att flickan uppfattats som normal av omgivningen, även om hon var liten.

– Åklagaren har inte kunnat visa att det var något annat än den magsjuka som flickan drabbades av några dagar före hon kom in till sjukhuset som försatte henne i den livshotade situationen, förklarade pappans advokat Linn Augustson.

Inget risktagande

Försvararna framförde att föräldrarna aktivt gjort allt de kunde för att försöka ta hand om sin dotter.

– Det finns inget allvarligt risktagande hos dem. De har läst på och varit övertygade om att de gjort rätt, förklarade Linn Augustson.

Även om paret inte tagit barnet till BVC eller registrerat det hos svenska myndigheter är det i sig inte straffbart, argumenterade försvararna och krävde att åtalet skulle ogiltigförklaras.

I slutet av rättegången uttalade de båda föräldrarna sig. Mannen riktade kritik mot rätten som han tyckte var manipulativ men framhöll:

Annons

– Jag älskar min dotter och jag har aldrig velat henne något annat än hennes bästa, sa han i sitt korta anförande.

Nästan ångerfull

Mamman var mer återhållsam, nästan ångerfull.

– Jag längtar efter att vara tillsammans med min dotter. Nu får jag möjligheten att göra det med hjälp av den plan som min socialsekreterare föreslagit, sade hon och ville blicka framåt.

Föräldraparet kallar sig nomader och flyttar runt bland olika vänner, några av dem på plats i rättsalen. Flickan hade fötts i ett hem och aldrig registrerats hos svenska myndigheter. De har levt på vegansk kost och flickans huvudsakliga föda har varit mammans bröstmjölk, kompletterat med bland annat brunt ris och potatis.

Flickan omhändertogs redan på sjukhuset och placerades efter drygt tre veckor på sjukhus i ett jourhem. Jourmamman berättade under rättegången att flickan nu återhämtat sig.

– Hon är glad och pigg, väldigt aktiv. Jag bedömer att hon mår bra.

Rätten beslutade att häva häktningen och föräldrarna försattes på fri fot. De får nu bo på ett utredningshem tillsammans med flickan under åtta veckor för vidare utvärdering enligt socialtjänstlagen. Det är något föräldrarna uttryckt sig positiva till. Dom meddelas den 23 maj.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons