Husdjur

Flera kattlådor en nödvändighet

Husdjur Artikeln publicerades

Toan mitt i vardagsrummet? Jajamensan, det kan bli nödvändigt för den som har en katt som vägrar gå på lådan.

Inte så snyggt kanske. Men nöden har ingen lag.

Katter som kissar och bajsar på fel ställen inomhus är ett vanligt problem. Trots att de har egen toalettlåda och trots att de varit rumsrena sedan de kunde gå, envisas somliga katter med att göra sina behov utanför lådan.

– Det är ett vanligt problem, men det går att lösa. Ofta handlar det om att kattlådan står på fel ställe, innehåller fel sand eller är ostädad. Katter är renliga djur, säger kattpsykologen Susanne Hellman Holmström.

Just nu är hon i färd med att inhandla olika sorters kattsand till ett test.

– Sanden ska inte vara för hård och vass, eller rulla under tassarna på katten. Dessutom måste den ha en bra uppsugningsförmåga. Enligt mina erfarenheter är den sand som säljs mest av i Sverige dessvärre en av de sämsta.

Har man testat med att byta sand i lådan utan att komma tillrätta med problemen finns fler felsökningspunkter att titta på.

– För det första ska man alltid ha en kattlåda mer än vad man har katter. Har man en katt ska man ha två lådor, och har man två katter ska man ha tre lådor. Och de ska stå på olika ställen i bostaden. Helst i olika rum.

Inte så snyggt, men här handlar det enligt Susanne Hellman Holmström om att välja mellan att ha en ful kattlåda framme, eller illaluktande, ja, ni vet.

– Katter som är lite oroliga vill ha full koll på sitt revir när de går på toaletten. De kanske inte alls känner sig trygga om lådan står intryckt i ett hörn i badrummet bakom toaletten. I ett rum där man dessutom stänger dörren ibland!

Susanne som gör många hembesök hos familjer med kattproblem säger att de allra flesta har kattlådan placerad i badrummet, grovkök eller tvättstuga, gärna i ett undanskymt hörn. Där det dessutom är lätt att glömma bort att städa lådan.

– Dålig hygien i kattlådan är ytterligare en vanlig orsak till att katten inte vill gå där. Katter är renliga och tycker att det är äckligt om det inte städat. Då gör de hellre sitt någonstans där det är rent.

Anna Lefvert
TT Spektra