Annons

Fler tåg i tid – men långt kvar till målet

Transport • Publicerad 7 januari 2020
I fjol kom rekordmånga persontåg i tid. Arkivbild.
I fjol kom rekordmånga persontåg i tid. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Drygt 91 procent av alla persontåg i Sverige kom i tid under 2019. Det visar preliminär statistik, som sträcker sig fram till sista november, från Trafikverket som Sveriges Radio Ekot har tagit del av.

Punktligheten ökade med nära tre procentenheter jämfört med 2018, som noterade ett bottenrekord med en punktlighet på omkring 88 procent.

Annons

Men trots förbättringen är det en bit kvar till målet att 95 procent av alla persontåg ska komma i tid. För att nå dit behöver Trafikverket bland annat planera banarbeten bättre samt justera tidtabeller för att ge vissa tåg mer tid på sig att köra sin sträcka.

– Det handlar om att lägga på lite extra tid på vissa tåg under de intensiva perioderna under sommaren när vi har väldigt mycket arbeten i anläggningen, säger Roberto Maiorana, verksamhetschef på Trafikverket, till Ekot.

Punktlighet definieras av Trafikverket som en försening på högst fem minuter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons