Annons

Fler amerikaner semestrar i Kuba

Antalet resenärer från USA som besöker Kuba har nära fördubblats det senaste året, trots att Washington skärper sanktioner mot landet.
Kuba • Publicerad 7 maj 2019
Turister i Kubas huvudstad Havanna. Arkivbild.
Turister i Kubas huvudstad Havanna. Arkivbild.Foto: Desmond Boylan/AP/TT

Över 250 000 turister från USA besökte ö-nationen under årets fyra första månader. Det är en ökning med 93,5 procent jämfört med samma period förra året, uppger Michel Bernal vid Kubas turismmyndighet.

Turism utgör den näst viktigaste ekonomiska sektorn i Kuba, efter hälso- och sjukvård. Och landet hoppas kunna ta emot fem miljoner besökare i år – under årets fyra första månader har 1,93 miljoner turister besökt landet, de allra flesta hemmahörande i Kanada, men med resenärer från USA på andraplatsen. Att USA:s sanktioner mot landet skärptes så sent som i april kan dock sätta käppar i hjulet för det målet.

Annons

I april skärptes reserestriktionerna för USA:s turister till ö-staten och begränsningar för hur mycket pengar USA:s medborgare får skicka till Kuba återinfördes. Nya sanktioner riktades även mot landets militär och underrättelsetjänst. Och en lag har aktiverats som öppnar för stämningar mot företag som anses tjäna pengar på egendomar nationaliserade efter den kubanska revolutionen 1959.

Förra veckan hotade president Donald Trump Kuba med "fullständiga" sanktioner om man inte upphör att stödja Venezuelas president Nicolás Maduro. Trump menar att Kuba ger Maduro militärt stöd, medan man från Havanna förnekar detta och säger att samarbetet består i omkring 20 000 kubanska vårdanställda i Venezuela.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons