Annons

Krisen över – nya utmaningar för Marin

Sanna Marin har tagit plats som Finlands nya statsminister och sätter punkt för de senaste veckornas akuta regeringskris.
Fler utmaningar hägrar, men skiftet i toppen gör det breda regeringssamarbetet starkare, bedömer en statsvetarprofessor.
Finland • Publicerad 10 december 2019
Sanna Marin efter att ha blivit klar som SDP:s statsministerkandidat i söndags. Företrädaren Antti Rinne förblir dock partiordförande.
Sanna Marin efter att ha blivit klar som SDP:s statsministerkandidat i söndags. Företrädaren Antti Rinne förblir dock partiordförande.Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/AP/TT

Marin godkändes som väntat i en omröstning i riksdagen, med röstsiffrorna 99–70.

Socialdemokraten tar därmed plats i en styrande femklöver med Katri Kulmuni (Centern), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (Vänsterförbundet) och Anna-Maja Henriksson (Svenska Folkpartiet).

Annons

– Det krävs direkta diskussioner regeringspartierna emellan. Regeringsprogrammet förenar oss, säger Marin i sitt första tal som statsminister, enligt Yle.

Att den avgångne Antti Rinne ersätts av Sanna Marin förändrar också spelplanen inom regeringen, bedömer Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

– Min bedömning är att möjligheterna för samarbete är större genom detta byte av statsminister. De här unga kvinnliga ledarna för Centern och Socialdemokraterna är på samma våglängd, säger han till TT.

Sviktande stöd

Både Socialdemokraterna (SDP) och Centern (C) har dock relativt lågt stöd enligt en opinionsmätning som publiceras av tidningen Helsingin Sanomat. SDP har backat med nästan två procentenheter och har drygt 15 procents stöd. Stödet för C uppmäts till 11,7 procent.

– De har det gemensamma intresset att regeringen måste börja leverera konkreta reformer och resultat för att få upp siffrorna för respektive parti, säger Göran Djupsund.

– Jag tror man är fokuserad på arbete och resultat nu mer än någonsin.

Sanna Marin föreslogs som ny statsminister av sina egna partikamrater, efter att föregångaren Antti Rinne tvingats avgå i eftermälet av en uppmärksammad posthärva.

Posten planerade i somras att byta avtal för cirka 700 paketsorterare med motiveringen att höja Postens konkurrenskraft. I praktiken innebar det att paketsorterarnas löner skulle sänkas.

När postarbetarna gick ut i strejk stoppades planerna, men kritiken mot Antti Rinne med ministrar kvarstod. Ansvaret för de planerade lönesänkningarna riktades mot regeringen, Centern uttalande ett bristande förtroende för Rinne och i slutänden lämnade Rinne in sin avskedsansökan.

Den akuta krisen över

Annons

Även om den akuta krisen är över väntar fortfarande stora utmaningar för Finlands nya statsminister och de fem regeringspartierna. Särskilt på arbetsmarknaden finns det stora problem att lösa, enligt Göran Djupsund.

I dagarna gick över 100 000 finländare från industri- och tjänstemannafacken i strejk. Samtidigt väntar avtalsförhandlingar inför den kommande vårvintern då de kollektiva avtalen för offentligt anställda löper ut.

– Där kan vi förvänta oss att det blir ganska tufft. Arbetsmarknaden håller på att koka, säger statsvetarprofessorn.

För tillfället ligger Finland sysselsättningsgrad på 72 procent. Det är tre procentenheter lägre än regeringens målsättning.

– Regeringens mål med sysselsättningen är att det ska finnas 65 000 ytterligare sysselsatta. Det hotas av att den ekonomiska utvecklingen börjar hosta.

Rockader bland ministrar

Sirpa Paatero bar tidigare delat ansvar som kommun- och ägarstyrningsminister i Antti Rinnes regering. Hon tvingades avgå i samband med posthärvan, men träder nu åter in i regeringen som kommunminister, vilket väcker uppmärksamhet i finska medier.

– Jag skulle vilja tona ned dramatiken i det här, säger Djupsund.

– Det missförtroende som var riktat mot henne, med viss orsak, gällde ansvaret för ägarstyrningen som inte längre ligger på henne. Hon har inte fått någon kritik alls i sitt agerande som kommunminister, säger han.

Utöver Paateros återkomst byts fler ministerposter ut. Socialdemokraternas veteranpolitiker Tuula Haatainen (SDP) tar över Timo Harakkas (SDP) uppdrag som arbetsminister. Harakka blir i stället kommunikationsminister. Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) får ta över ansvaret för statens ägarstyrning medan Centerns ordförande Katri Kulmuni blir finansminister. Mika Lintilä (C) blir ny näringsminister.

Annons

– Där var det viktiga att få bort statens ägarstyrningsansvar och det är därför halva ministerportföljen har blivit flyttad, säger Göran Djupsund.

Statsvetarprofessorn ser dock inte att den ombildade regeringen kommer att staka ut en ny politisk linje, med tanke på att samarbetet vilar på samma överrenskommelse som tidigare.

Linus Svensson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons