Annons

Filosof gör Akademien fulltalig

Efter 30 år av tomma stolar är Svenska Akademien äntligen fulltalig. Filosofen Åsa Wikforss väljs in på stol nummer 7, den som Sara Danius lämnade för bara ett par månader sedan.
Akademikrisen • Publicerad 10 maj 2019
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, väljs in i Svenska Akademien. Arkivbild.
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, väljs in i Svenska Akademien. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Inte sedan 1989, då Salman Rushdie-affären fick Kerstin Ekman och Lars Gyllensten att lämna akademiarbetet, har institutionen varit fulltalig. Men efter ett historiskt krisår, då sju ledamöter lämnat Akademien för gott, är samtliga stolar nu besatta.

– Nu är vi 18, vi är fulltaliga, det var 30 år sedan vi var det sist i Svenska Akademien. Det här är ju en triumf på det sättet, naturligtvis, det känns väldigt roligt, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

"I alla fall roligt"

Annons

TT: Du vågar använda den typen av uttryck som "triumf" efter ett år när Akademien har fått så mycket kritik?

– Det ska man kanske inte göra, men det är i alla fall väldigt roligt att vi har kommit så långt i vår återuppbyggnad.

Den nyinvalda ledamoten Åsa Wikforss var nästan 50 år innan hon fick en fast tjänst som filosof. 2008 blev hon en av de första kvinnliga professorerna i teoretisk filosofi i Sverige och verkar sedan dess vid Stockholms universitet. Hennes forskningsområden är språk- och medvetandefilosofi och kunskapsteori.

– Hon är skolad i den anglosaxiska filosofin, är analytiskt orienterad, men har också mycket språkfilosofiskt tänkande, som traditionellt är en mycket manlig sysselsättning. Men hon har lyckats väldigt bra att komma fram där vilket är beundransvärt på många sätt, säger Anders Olsson.

"En bred humanist"

Anders Olsson konstaterar att det var länge sedan en filosof valdes in Svenska Akademien.

– Vi tycker det är jätteroligt att på det här sättet vidga våra horisonter. Hon är en bred humanist som vi behöver i Akademien. Vår första sekreterare Nils von Rosenstein var upplysningsfilosof och hade varit i Paris och träffat Voltaire och Diderot, det är mycket den traditionen hon fullföljer, den andan som besjälar henne.

Åsa Wikforss tar sitt inträde vid Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december, tillsammans med Ellen Mattson, Anne Swärd och Tua Forsström. Då är alltså 6 av 18 ledamöter kvinnor.

TT: Hade det varit möjligt att välja in en man till i Akademien?

– I princip hade det kanske varit det, men jag tycker att det här var ännu bättre, säger Anders Olsson.

Hur betydelsefullt är det att Akademien äntligen har lyckats fylla alla de 18 stolarna? Författaren Daniel Sjölin är en av flera som menar att valet av Åsa Wikforss är mycket viktigt för institutionen.

Annons

– Det finns ett väldigt stort symbolvärde eftersom det betyder att ett mångårigt sår har börjat täckas igen, säger han och konstaterar att Svenska Akademien länge präglats av konflikter och "ett väldigt förlegat förtryck" av människor som inte kunnat lämna institutionen.

– Nu börjar de ut som en riktig akademi och inte som en missbildning.

Patrick Stanelius/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons