Filmrecension: Mäktig och intim månlandning

Filmrecension Artikeln publicerades
Nyupptäckt och digitaliserat material skildrar rymdfärden till månen och tillbaka i
Foto: Biografcentralen
Nyupptäckt och digitaliserat material skildrar rymdfärden till månen och tillbaka i "Apollo 11". Pressbild.

Den autentiska känslan i den här mäktiga dokumentären bjuder på nya insikter om månlandningen 1969. Noggrannheten och allt tidigare okänt bild- och ljudmaterial gör att det nästan känns som att man är på plats.

Den korta versionen: Neil Armstrong åkte till månen, sade de bevingade orden och drog tillbaka. Den historien är välkänd. Till och med vi som inte var med när det begav sig vet ju att Armstrong var först på månen, tog ett stort kliv för mänskligheten och placerade USA på förstaplatsen i rymdkapplöpningen med Sovjet.

I den här fascinerande dokumentären får alla som är intresserade av den längre storyn om månlandningen den 20 juli 1969 sitt lystmäte. I regissören Todd Douglas Millers händer har en relativt nyupptäckt trave film och mer än 11 000 timmar av ljudinspelningar från både rymdskeppet och kontrollrummet i Houston blivit till en spännande dokumentation över vad som hände, i detalj, under de där nio dagarna då hela världen spänt satt med uppmärksamheten riktad ut i rymden.

Tidsandan, de campande 1960-talsmänniskorna utanför rymdcentret, skildringarna av alla förberedelser – allt visas med stor noggrannhet. Kanske blir det någon teknisk utvikning för mycket inledningsvis. Men när nedräkningen startar sitter man på helspänn. Trots att man vet hur det gick känns all information och alla intryck ändå helt nya. Effekten är mäktig.

I den underskattade "First man" (2018) av Damien Chazelle skildras processen i fiktionaliserad form, med fokus på Neil Armstrongs person. Det är en strålande film, som passar perfekt som komplement till denna, som är mer handfast än poetisk men inte desto mindre fascinerande.

Att det storslagna äventyret ens gick att genomföra med tanke på den dåtida tekniska standarden känns som ett mirakel i sig. Vattenkammade män sitter uppradade vid datorer som ser ut att härstamma från stenåldern. Ändå gick det. Det mest berömvärda med "Apollo 11" är inte (bara) hur de tre astronauternas upplevelser i rymden skildas, utan också hur alla hundratals medarbetare på marken, som gjorde månlandningen möjlig, också generöst nog får lite uppmärksamhet.

Fakta

Fakta: Apollo 11

Genre: Dokumentär

Premiär: 23 augusti 2019

Medverkande: Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Michael Collins med flera

Regi: Todd Douglas Miller

Speltid: 1 timme 33 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + + +

 

Visa mer...