Filmrecension: Känslotungt om arrangerade liv
"Du har det i alla fall bättre än tjejerna i Pattaya." Thailändska Mong försöker på sitt vis peppa den nyanlända Kae, som är i Danmark på prov. Tanken är att hon ska gifta sig med en dansk man. Och visst, livet som importerad fru är väl bättre än som prostituerad på ett ökänt sexhandelsstråk. Men det ska ändå levas ett liv, med en okänd man, i ett nytt land på ett nytt språk.
Till stöd och hjälp har Kae och Mong och alla de andra (hundratals) thailändska kvinnorna i den danska lilla byn Thy veteranen Sommai. Hennes man åkte till Pattaya för "att ha lite kul" för 25 år sedan. Han blev till sin förvåning förälskad i Sommai, som fick följa med hem till Danmark. Sedan dess har hon arrangerat äktenskap mellan thailändska kvinnor i ekonomisk nöd och danska ensamma landsbygdsmän.
Under tio års tid har filmarna Janus Metz ("Borg", "Armadillo") och Sine Plambech ("Trafficking") följt livet i både Thy och i Pattaya, och dess närliggande byar. Likt Rainer Hartleb med sitt vardagligt vackra "Jordbro"-projekt skildras okonstlat men mycket känslosamt både de danska männen och de thailändska kvinnorna och deras trevande liv tillsammans, kantade av trauman och sorger och möjligen små frön av hopp.
Allt ovanstående rör förstås upp en massa, motstridiga känslor. Globala orättvisor och ojämlika relationer mellan könen gör ju det.
Ändå ligger filmens verkliga styrka i hur den, genom att hänga sig kvar i de berörda människornas liv under lång tid, lyckas ta sig in bakom de stora strukturerna och skildra vad som händer på individnivå när två små orter på var sin sida jorden knyts ihop.
Bilderna talar ett hjärtskärande tydligt språk och den existentiella kraften som finns i dem slår hårt. All denna längtan – efter ett bättre liv, trygghet för barnen och bot mot ensamheten. Det bästa med "Hjärtelandet" är det som inte sägs utan det där som liksom hänger i luften när allt är offrat eller för sent. Vad betydde alltihop när det blir dags att summera?