Fertilitetstest kan lura kvinnor

Medicin Artikeln publicerades
Den som drömmer om att bli gravid kan få vilseledande information av de AMH-test som vissa kliniker erbjuder.
Foto: Kallestad, Gorm/TT
Den som drömmer om att bli gravid kan få vilseledande information av de AMH-test som vissa kliniker erbjuder.

För omkring 800 kronor erbjuder privatkliniker ett blodprov för kvinnor som vill veta hur stor möjlighet de har att få barn.

Men läkare varnar för att provet är missvisande.

Flera privata kliniker hävdar att de utifrån ett blodprov kan uppskatta hur stor möjlighet en kvinna har att bli gravid. Blodprovet mäter AMH-värdet, en förkortning för anti-müllerskt hormon, vilket kopplas till hur många ägg en kvinna har kvar i sina äggstockar.

Men flera läkare som SVT Nyheter har talat med varnar för att testet är vilseledande. Det är framför allt äggens kvalitet – inte antalet – som spelar roll för fertiliteten, förklarar de. Den informationen lyfts ofta inte fram av de företag som erbjuder AMH-test.

Varierar med menscykeln

– En 25-årig kvinna med få ägg har mycket större chans att få barn än en 40-årig kvinna med många ägg, eftersom det endast är 15–20 procent av hennes ägg som är bra, säger gynekologen och överläkaren Leif Bungum till SVT.

I sin forskning om AMH-värdet har han dessutom kunnat visa att värdet förändras beroende på var i menscykeln kvinnan befinner sig då blodprovet tas.

– Det är ganska tveksamt det privatklinikerna gör med att sälja tester på det här sättet, säger Leif Bungum.

"Väldigt olyckligt"

Provsvaren kan både leda till att kvinnor invaggas i en falsk övertro på sin förmåga att få barn, eller att de blir missmodiga i onödan. SVT Nyheter har bland annat rapporterat om en kvinna som fick beskedet att hon hade ett lågt AMH-värde, varpå hon valde att skaffa barn på egen hand. Några år senare visade ett nytt test att AMH-värdet hade ökat.

– Det är väldigt olyckligt när det får så stora konsekvenser. det är klart att man blir ledsen när man hör det, säger Rebecca Engelbert som är verksamhetschef på Medisera, ett av de företag som erbjuder AMH-test till kvinnor.

Efter rapporteringen har företaget förtydligat informationen på sin hemsida.

Fakta

Fakta: Testet viktigt inför provrörsbefruktning

AMH-värdet i blodet ger viktig kunskap om vilken hormonbehandling som ska ges inför en provrörsbefruktning (IVF). Hos vuxna kvinnor är värdet tydligt kopplat till antalet mogna äggblåsor. På så vis går det att beräkna hur många äggblåsor som kommer att mogna då de stimuleras hormonellt.

Nivån av AMH spelar även en viktig roll vid könsutvecklingen hos foster. Hos manliga foster är nivån inledningsvis mycket hög, vilket leder till att de delar som hos kvinnliga foster blir äggledare, livmoder och övre delen av slidan tillbakabildas. Tillsammans med en hög nivå av testosteron leder det i stället till utvecklingen av sädesledare, bitestiklar och sädesblåsor. Hos kvinnliga foster är nivån av både AMH och testosteron låg till att börja med.

Inför puberteten ökar nivån av AMH kraftigt hos kvinnor, medan den sjunker hos män. Hos kvinnor avtar produktionen av AMH sedan gradvis under livet tills den helt upphör vid menopausen.

Källa: NE

Visa mer...