Annons

Sex döda i indiska protester

Sex människor har dödats i samband med de våldsamma demonstrationerna i nordöstra Indien.
Tusentals människor deltar i gatuprotester i delstaten Assams största stad Guwahati.
Indien • Publicerad 15 december 2019
Indisk polis försöker stoppa demonstranter under ett utegångsförbud i Guwahati. Arkivbild.
Indisk polis försöker stoppa demonstranter under ett utegångsförbud i Guwahati. Arkivbild.Foto: Anupam Nath/AP/TT
Indiska konstnärer deltar i protester mot regeringens nya lag som utestänger muslimer som vill ansöka om medborgarskap. Arkivbild.
Indiska konstnärer deltar i protester mot regeringens nya lag som utestänger muslimer som vill ansöka om medborgarskap. Arkivbild.Foto: Anupam Nath

Bland de omkomna ska fyra personer ha skjutits av polisen och senare ha avlidit på sjukhus i Assam. Ett dödsfall har bekräftats i samband med att en butik sattes i brand och en brutal dödsmisshandel skedde under protesterna, meddelar myndigheterna.

Aktivisterna protesterar mot en ny lag som gör det möjligt för flera miljoner migranter som kommit från grannländer till Indien före den 1 januari 2015 att bli indiska medborgare. Men muslimer omfattas inte av den nya lagen.

Annons

FN anser att lagen är diskriminerande mot muslimer. Kritiker har anklagat den hindunationalistiska premiärministern Narendra Modi för att ha sjösatt lagen för att kunna deportera tusentals papperslösa muslimer i Assam.

Internet har stängts ned och utegångsförbud gäller i vissa delar av landet.

I Guwahati väntas ytterligare en demonstration i dag. Vissa butiker har öppnat där i samband med att utegångsförbudet har lättats under dagtid.

Tågtrafiken har ställts in i vissa delar av östra Indien som en följd av våldsamma protester i delstaten Västbengalen, där aktivister satt eld på tåg och bussar.

Människorättsgrupper och ett muslimskt parti utmanar den nya lagen i Högsta domstolen, där de hävdar att den strider mot konstitutionen och Indiens sekulära traditioner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons