Annons

Fem alternativ – så kan fotbollssäsongen avgöras

Den allsvenska fotbollen skulle ha varit i gång nu.
Men ett av svensk idrotts mest klassiska vårtecken får vänta på sig – och frågan är hur länge?
Här är alternativen.
Fotboll • Publicerad 6 april 2020
När får Rosengårds Caroline Seger spela allsvensk fotboll igen? Arkivbild.
När får Rosengårds Caroline Seger spela allsvensk fotboll igen? Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

+ Försenad start, med publik

Det här är utgångspunkten just nu, att både dam- och herrallsvenskan spelas men med framflyttade premiärer. I stället för början av april hoppas man starta i slutet av maj (damer) och första veckan av juni (herrar), och då med publik. Den ekonomiska vikten av att ha folk på läktarna är större på herrsidan, men även damklubbarna – generellt med färre åskådare men också med mindre pengamuskler – behöver publik för att gå runt.

Annons

Coronakrisen verkar dock inte mattas av just nu, och att den nuvarande planen ska gå i lås känns allt mer tveksamt.

– Personligen tror jag inte att det kommer bli av. Alla lägre serier har skjutits fram, så vi väntar väl bara på att det också ska hända med damallsvenskan, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran till den regerande mästarklubbens hemsida.

+ Försenad start, utan publik

Det är troligen lättare att dra i gång serierna om läktarna kan stå tomma – i Sverige är det för tillfället förbud för sammankomster med fler än 50 deltagare – men inte heller det är någon självklarhet.

På herrsidan har klubbarna i princip unisont sagt att man inte vill starta allsvenskan utan åskådare, och enligt TV4:s Fotbollskanalen är det bara sex herrallsvenska klubbar som skulle klara av att spela hela säsongen utan publik och därefter ha ett positivt eget kapital.

Damallsvenskan är mer splittrad. Bland damklubbarna är åtminstone hälften öppna för att inledningsvis spela inför tomma läktare, enligt en enkät gjord av TV4:s Fotbollskanalen.

En aktör som skulle kunna pusha för den här lösningen är tv-bolaget Discovery, som från i år äger rättigheterna till herrallsvenskan och superettan. Discovery betalar enligt Fotbollskanalen mer än en halv miljard kronor årligen för att sända matcherna, och har på så sätt stora ekonomiska motiv till att få igång serien så snabbt som möjligt.

+ Premiären skjuts fram till hösten och man byter till höst-vår-säsong

Coronakrisen öppnar för möjligheten att svänga om hela det svenska fotbollsåret. Herrallsvenskan spelades tidigare just från höst till vår, men det ändrades 1958 då man införde det nuvarande upplägget med spel under ett och samma kalenderår.

Diskussionen att byta tillbaka har förts länge, med ett av de främsta argumenten att de svenska serierna då skulle vara bättre synkade med övriga europeiska ligor, liksom med spelet i exempelvis Champions League. Det främsta motargumentet är att en sådan lösning passar det svenska klimatet dåligt. Och det skulle troligen drabba mindre klubbar, som inte har arenor eller planer anpassade för vinterspel, särskilt hårt.

Annons

Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin, tidigare allsvensk tränare och sportchef för intresseföreningen Svensk elitfotboll, ser en lösning i att man börjar säsongen i slutet av juli eller början av augusti och spelar fram till och med november.

– Då slipper man de sista, avgörande matcherna i ett ganska osäkert klimat. Sedan tar man ledigt december, använder januari som en uppbyggnadsfas och börjar spela i mitten av februari med gruppspelet i svenska cupen. Sedan återupptar man seriespelet i början eller mitten av mars. Och så spelar man till maj eller juni, säger han till Expressen.

+ Enkelserier

Ett mindre troligt alternativ är att göra om herr- och damallsvenskan till enkelserier, det vill säga att lagen bara möts en gång under säsongen. Svenska fotbollförbundet har lagt fram en sådan lösning för damernas division 1 och för herrarnas division 2 och 3, och möjligen skulle man kunna tänka sig det som en krislösning även för de högsta serierna.

+ Säsongen ställs in helt

Ingen vill ha det här alternativet, men otänkbart är det inte. Om coronakrisen drar ut på tiden kan man tvingas blåsa av hela säsongen 2020. I så fall blir det ingen svensk mästare och inga upp- och nedflyttningar. Nya tag 2021 (förhoppningsvis), således.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons