Färre avhopp från höstens polisutbildning
Till 2024 ska antalet anställda inom Polismyndigheten bli 10 000 fler, varav merparten poliser. För att nå dit är det alltså avgörande att fylla platserna på landets polisutbildningar.
Drygt 15 700 personer sökte till årets hösttermin, och av dem bedömdes cirka 6 900 klara behörighetskraven. Efter prövning blev rekordmånga, 939 personer, antagna. Men inte alla valde att behålla sin plats. Varje termin görs en mätning av hur många studenter som finns kvar efter tre veckors studier och för höstterminen landar den siffran på 830 stycken.
Passar inte
Detta innebär att drygt elva procent har hoppat av, vilket är en väntad andel enligt Stefan Wehlin, gruppchef för HR-kompetens på Polismyndigheten.
– Tittar man på genomsnittet för hög utbildning i Sverige ligger avhoppen på 25 procent, vilket gör att vi ligger relativt lågt. Det som också är väldigt glädjande är att andelen tidiga avhopp höstterminen 2019 ligger lägre än vad det varit de tre senaste utbildningsstarterna, säger Wehlin.
Att man kommit in på en annan utbildning eller fått ett nytt jobb är vanliga anledningar till avhopp, enligt Stefan Wehlin.
– En annan rätt stor anledning är att man fått en utbildningsplats som inte passar med ens sociala status just för tillfället. Det kan vara att du blivit placerad vid ett lärosäte rätt långt från där du bor, du kanske är nybliven förälder och inte har möjlighet att flytta. Då väljer man att hoppa av.
Ansökan året om
Stefan Wehlin säger att polisen håller den takt som behövs för att antalet anställda ska kunna öka enligt målsättningen. Återrekrytering av poliser som slutat och en särskild polisutbildning för redan civilanställda inom myndigheten bidrar till det.
Men den ordinarie polisutbildningen är den överlägset största delen för att kompetensförsörjningen ska fungera. Därför kommer man framöver att försöka "bygga bort" faktorer i rekryteringsprocessen som bidragit till de tidiga avhoppen.
Det handlar bland annat om att göra ansökan öppen hela året om, och att minska tiden det tar från ansökan till antagning. Redan nu kan de som sökt själva boka tid för prövning, i stället för att få en kallelse till en bestämd dag.
– Den nya antagningsprocessen bygger på att ha den sökande i fokus och på den sökandes egna val, och där placering sker i dialog, både när det gäller studieort, studieform och var du vill göra din aspirantutbildning, säger Stefan Wehlin.