Färjestad bäst av ”tvillingarna”

Inför matchen gick det knappt att skilja på hockeytvillingarna Färjestad och Rögle.
Det var alltså ingen överraskning att det blev jämnt och spännande i Karlstad, där hemmalaget till slut vann med 3–2 (0-0, 1-1, 2-1).
Ishockey • Publicerad 27 februari 2020
Färjestads Gustav Rydahl jublar efter 3–1-målet mot Rögle.
Färjestads Gustav Rydahl jublar efter 3–1-målet mot Rögle.Foto: Tommy Pedersen/TT

Färjestad och Rögle delar klubbfärgerna grönt och vitt och skrinnade in till torsdagens SHL-uppgörelse med samma poängantal och målskillnad, jämsides bakom ledande Luleå i tabellen.

Båda lagen hade dessutom vunnit fyra av de fem senaste matcherna inför mötet i Karlstad.

Förutsättningarna siade om en jämn tillställning, och precis så blev det.

Efter att Färjestad vunnit med 3–2 tack vare två sena mål, tävlade lagen om att berömma varandra.

– För två år sedan sade jag: ”Se upp för Rögle”. Vissa sade att jag var en dåre men jag hade rätt. Det är ett fantastiskt ishockeylag, säger Färjestads tränare Johan Pennerborn.

– Det var en jämn och bra match. Vi skapade mycket chanser men all cred till Färjestad, säger Röglekollegan Cam Abbott.

Ödesdigert pucktapp

Det var mållöst efter första perioden och oavgjort, 1–1, även efter den andra.

Rögles storstjärna Kodie Curran – som leder backarnas poängliga överlägset – satte sitt tolfte mål för säsongen när han gjorde 1–0 för gästerna och Carl Jakobsson kvitterade för hemmalaget via en läcker styrning på Jonathon Blums skottpassning.

Avgörandet dröjde. Efter flera jättelägen åt båda håll tidigare i matchen skapade duellanterna få klara chanser i den tredje perioden.

Men så tappade Rögle pucken på offensiv blå linje.

Rydahl avgjorde

Daniel Viksten höjde blicken och gav Marcus Nilsson ett friläge.

Hela SHL:s poängkung passar hellre än skjuter men den här gången hade han inget val och då satt pucken i krysset, 2–1.

– Att skjuta hårt är inte min styrka så jag lobbade och det funkade, säger 28-åringen.

Nilsson gör som sin chef och varnar för Rögle inför slutspelet.

– De spelar som vi. Ett väldigt bra offensivt lag med ett grymt powerplay. Det kommer man långt på, säger han.

Efter Nilssons mål hände mycket på kort tid.

Gustav Rydahl styrde in 3–1 i powerplay men Rögle gav inte upp och med knappt tre minuter kvar reducerade Anton Bengtsson. Bortalaget tog ut målvakten och satte Färjestad under stor press, men kvitteringen uteblev.

– Det började halvsegt men vi kör på bra i andra och tredje perioderna. Skönt, säger Rydahl.