Annons

Flera döms för termosbomber i Malmö

En sprängladdning placerades utanför en matbutik, och några dagar senare exploderade en termosbomb utanför en lägenhet.
Nu döms flera av de som har misstänkts för inblandning i tidigare sprängningar i Malmö till fängelse av tingsrätten.
Brott • Publicerad 10 januari 2020
Malmö 4 december 2018: Polisens bomb och kriminaltekniker undersöker den söndersprängda entrén till en jourbutik på Lantmannagatan vid Nobeltorget i Malmö. Arkivbild.
Malmö 4 december 2018: Polisens bomb och kriminaltekniker undersöker den söndersprängda entrén till en jourbutik på Lantmannagatan vid Nobeltorget i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö 9 december 2018: Skador i ett trapphus till ett flerfamiljshus på Västra Söderkulla i Malmö efter explosionen. Tonåringen som placerade ut termosbomben skadades själv svårt. Arkivbild.
Malmö 9 december 2018: Skador i ett trapphus till ett flerfamiljshus på Västra Söderkulla i Malmö efter explosionen. Tonåringen som placerade ut termosbomben skadades själv svårt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En 24-årig man döms till fyra år och två månaders fängelse för bland annat medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse samt grovt vapenbrott, medan en 25-åring döms till tre år och tio månader för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En 18-åring döms till skyddstillsyn, medan den 20-åring som själv skadades svårt vid en detonation utanför en lägenhetsdörr döms till två års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse.

Annons

Den 28-åring som pekats ut som drivande till sprängningarna frias dock från misstankarna och döms enbart till fängelse i en månad för olaga hot.

Tre fall

Det handlar om tre uppmärksammade händelser 2018 – den 4 december, den 9 december och den 22 december. Detonationerna inträffade utanför en livsmedelsbutik vid Nobeltorget, utanför en lägenhetsdörr i bostadsområdet Söderkulla samt en tom fastighet i ett industriområde i Malmö. Ingen har dock dömts för explosionen utanför butiken.

Polisen kom ligan på spåren i början av förra året då man avslöjade en vapengömma på en vind i Malmö med både sprängdeg, termosar och vapen. Flera av de åtalade kunde även knytas till inköp av termosarna via övervakningsfilmer i de butiker där de inhandlats.

Nio åtalade

Flera personer åtalades för både anstiftan och för att ha utfört sprängningarna. Den nu dömda 20-åringen, som då var 18 år, skadades själv svårt vid explosionen som han på uppdrag apterat i trapphuset.

Totalt åtalades nio personer för inblandning i den omfattande härvan – som utöver allmänfarlig ödeläggelse även rör vapen och droger. Flera personer döms även till fängelse för narkotikabrott.

Motivet bakom sprängningarna har enligt utredningen handlat om konflikter och pengar. Den nu friade 28-åringen misstänktes ha försökt kräva tillbaka påstådda skulder av anhöriga, och skulle enligt stämningsansökan ha anlitat unga springpojkar för att placera ut sprängladdningarna. Rätten anser dock inte att bevisningen i målet räcker och väljer därför att fria honom från det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons