Annons

Familjefesten spårar ur

De har arbetat tillsammans tre gånger förut. Men tidigare har Emmanuelle Bercot regisserat Catherine Deneuve. I "Familjefesten" spelar de för första gången mot varandra.
Film • Publicerad 6 februari 2020
I den franska filmen "Familjefesten" återförenas Emmanuelle Bercot och Catherine Deneuve igen – den här gången som skådespelare. Pressbild.
I den franska filmen "Familjefesten" återförenas Emmanuelle Bercot och Catherine Deneuve igen – den här gången som skådespelare. Pressbild.Foto: Studio S Entertainment
Emmanuelle Bercot verkar både som regissör och skådespelare. I "Familjefesten" spelar hon Claire, som oväntat kommer hem till en familjetillställning och vänder upp och ned på tillvaron för sina släktingar. Arkivbild.
Emmanuelle Bercot verkar både som regissör och skådespelare. I "Familjefesten" spelar hon Claire, som oväntat kommer hem till en familjetillställning och vänder upp och ned på tillvaron för sina släktingar. Arkivbild.Foto: Arthur Mola
Catherine Deneuve har blivit regisserad av Emmanuelle Bercot tre gånger tidigare. Den här gången möts de som skådespelare.
Catherine Deneuve har blivit regisserad av Emmanuelle Bercot tre gånger tidigare. Den här gången möts de som skådespelare.Foto: Joel C Ryan
I "Familjefesten" spelar Catherine Deneuve Andréa som ska fira sitt 70-årskalas i familjens hägn. Andréas yngre syster Claire (Emmanuelle Bercot) stör dock familjefriden. Pressbild.
I "Familjefesten" spelar Catherine Deneuve Andréa som ska fira sitt 70-årskalas i familjens hägn. Andréas yngre syster Claire (Emmanuelle Bercot) stör dock familjefriden. Pressbild.Foto: Studio S Entertainment

Att Emmanuelle Bercot och Catherine Deneuve gillar att arbeta med varandra råder det inga tvivel om.

– Vi har hittat varandra, säger Bercot till TT.

Annons

– Vi tycker väldigt mycket om varandra, vi litar på varandra, både privat och professionellt. Och det där smittar av sig på en inspelning, fortsätter hon.

Har psykiska problem

"Familjefesten" utspelas på en gård på landet. Andréa (Deneuve) ska fira sin 70-årsdag och hela släkten är där, utom Andréas yngre syster Claire (Bercot). Plötsligt kommer Claire. Hon har psykiska problem och familjefesten förvandlas till någonting helt annat än fest.

– När jag gör en roll som Claire funderar jag inte över om hon uppfattas som sympatisk eller inte. Jag försöker bara vara ärlig, sedan är det upp till publiken att bestämma om den tycker om rollfiguren eller inte. Man kan bli berörd även av skrämmande rollfigur. Folk uppfattar saker på olika sätt, säger Emmanuelle Bercot.

I filmen finns en scen där Claire upprepade gånger dunkar sitt huvud i bordet.

– Jag har hört att det finns de i publiken som blir chockade samtidigt som det finns de som skrattar, kanske för att de känner sig obekväma. Som skådespelare är man inte ansvarig för hur publiken reagerar.

"Ingen har en huvudroll"

"Familjefesten" är ett ensembledrama. Emmanuelle Bercot tycker både om att se sådana och att själv agera i dem.

– Man blir som en teatergrupp. Även när en stjärna som Catherine Deneuve är med så är alla på samma nivå. Ingen har en huvudroll.

Vilket leder till frågan om hur skådespelare och team reagerar den dag då Deneuve gör entré på inspelningen.

– Det är klart att det är lite ovanligt, och det blir tyst i några sekunder, ungefär som när en mycket känd person kommer in på en restaurang. Men det beror inte på Catherine, det beror på att hon representerar så mycket för så många. Men det går över på två sekunder, eftersom hon är så enkel och så varm.

Denna vår regisserar Bercot för fjärde gången en film med Deneuve i huvudrollen, dramat "De son vivant".

– De filmer jag skriver och regisserar är det viktigaste för mig. Men det tar lång tid, från att jag börjar skriva till att jag filmar. Skådespelarjobb tar jag bara om det finns ett hål. Jag kan bara koncentrera mig på en sak i taget, säger Emmanuelle Bercot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons