1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nätjättar lovar förebygga extremt innehåll

Nätjättarna lovar att arbeta förebyggande för att hindra publiceringar av extremistiskt innehåll.
Bland dem finns Facebook som skärper användarreglerna för att minska risken för att framtida terrordåd direktsänds på plattformens videotjänst.
Facebook har fått kritik efter terrordådet i Christchurch.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Facebook presenterade de nya åtgärderna inför ett möte i Paris på onsdagen mellan världsledare och representanter för internationella nätjättar som Facebook, Google och Twitter, där huvudämnet var just spridningen av terrorbilder på sociala medier. Efteråt gav de ett gemensamt uttalande där bolagen åtar sig att arbeta för att förhindra publiceringar av inlägg med vålds- och extremistisk karaktär.

"Spridning av sådant material på nätet går ut över offrens mänskliga rättigheter, vår gemensamma säkerhet och alla människor i världen", lyder uttalandet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Frankrikes president Emmanuel Macron fanns med på mötet, som hölls på initiativ av Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Hon har tidigare kritiserat bland annat Facebook för att inte ha gjort tillräckligt för att hindra spridningen av bilderna från terrordådet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Blockeras från livesändningar

Diskussionen om våldsdåd som direktsänds på nätet har pågått i flera år, men intensifierades efter terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland då en ensam gärningsman dödade 51 människor i två moskéattacker och livesände en del av massmordet på Facebook.

Sedan terrorattacken den 15 april har Facebook funderat över vad bolaget kan göra annorlunda för att undvika att tjänsten används för att göra skada eller sprida hat, enligt ett . Två månader senare har ledningen kommit fram till att användare som bryter mot vissa regler ska blockeras från att livesända videor under en viss tidsperiod. Facebook tar som exempel en person som delar en länk till ett uttalande från en terrororganisation. Bolaget planerar även att förbjuda samma användare från att annonsera på plattformen.

Satsar miljoner dollar

"Vi inser att det finns en balansgång mellan att lyssna till de användare som skulle föredra obehindrad tillgång till våra tjänster, och att införa de restriktioner som krävs för att skydda dem som använder Facebook", skriver företaget i pressmeddelandet.

Facebook ska också satsa 7,5 miljoner dollar, motsvarande drygt 70 miljoner kronor, på att utveckla ny teknik som ska upptäcka kopior av våldsvideor som redigeras i syfte att undvika att de blockeras. Under det första dygnet efter attacken i Christchurch plockade bolaget ned runt 1,5 miljoner videor som innehöll bilder från terrordådet. Sammanlagt har fler än 900 olika versioner av videoklippet lagts upp på tjänsten.

Den nya tekniken ska förhoppningsvis också kunna användas för att upptäcka andra typer av manipulerade videoklipp, bilder och ljud, samt för att göra skillnad på användare som publicerar materialet ovetande om att det är manipulerat – och de som gör det med uppsåt.

Läs mer

Borås

Brott: En gripen efter misshandel

Misstänks ha misshandlad en annan person.

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Han iakttar tavlan, lägger fötterna i kors och säger: ”Lev nu, det är budskapet.” Sen slänger han in en prilla. Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”