Annons

Få studenter men rekordmånga polisanställda

Polisen har svårt att fylla platserna på polisutbildningen. Men antalet färdigbakade och anställda poliser har ökat.
Samhälle • Publicerad 13 december 2019
– Det är väldigt mycket jobb som återstår, men det här visar att det går att växa polisorganisationen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) om den nya statistiken från Polismyndigheten.
– Det är väldigt mycket jobb som återstår, men det här visar att det går att växa polisorganisationen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) om den nya statistiken från Polismyndigheten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

2016 antog regeringen målet om att det ska bli 10 000 fler polisanställda i Sverige till år 2024. Sedan dess har myndigheten växt med nästan 3 500 anställda, visar ny statistik från Polismyndigheten.

Årets nettoökning om 412 fler poliser och 985 fler civilanställda är något högre än förväntat.

Annons

– Polisen har lyckats bra och jobbat hårt med att se till att folk återrekryteras. Ungefär en fjärdedel av de som lämnade efter den stora omorganisationen 2015 är tillbaka i Polismyndigheten, säger Mikael Damberg.

I november var 31 736 personer anställda vid polisen, vilket är mer än någonsin. Fortsatt finns det dock poliser som väljer att lämna myndigheten. Och inför kommande vårtermin är endast cirka hälften av platserna fyllda på polisutbildningen.

– Man jobbar hårt för att se till att det ska vara en attraktiv arbetsplats. Där har arbetet gått bättre än prognostiserat, det är en av förklaringarna till att ökningen (av antalet anställda) ändå varit lite över prognos.

Lejonparten av de 3 500 som tillkommit sedan målet om 10 000 fler polisanställda slogs fast är dock civilanställda, inte poliser.

– I början var det enklast att rekrytera civilanställda, eftersom det tar tre år från utbildning till att man är ute och kan jobba som polis. Men det finns 3 000 studenter i systemet nu, och det måste fortsätta öka, säger Damberg.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons