1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Expertens dom: ”Måste känna till Borås för att förstå den”

Hur bra är plakatpolitiken i Borås i år?
BT lät partierna välja ut en lokal valaffisch för att recenseras av Bengt Johansson, professor i journalistik och kommunikation.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Vad: Lokal valaffisch från Liberalerna.

Bengt Johanssons kommentar: ”Exakt samma affisch som i den nationella kampanjen men med en egen ordvits. Minuthetsen i hemtjänsten verkar vara något de driver lokalt – det finns inte på nationell nivå.”

Vad: Lokal valaffisch från Vänsterpartiet med Marjan Garmroudi (toppnamn till regionen) och Ida Legnemark.

Bengt Johanssons kommentar: ”Den har lite samma stuk som Vänsterpartiet har, fast med två lokala kandidater. Det är intressant att inte namnen är med. Det kan man fundera på.”

Vad: Socialdemokratisk valaffisch med fem riksdagskandidater från Sjuhärad (lokala valaffischer för Borås är under produktion).

Bengt Johanssons kommentar: ”De har i alla fall bemödat sig med att skriva upp namnen på personerna. Det här är en klassisk valaffisch med personer på bild som tittar i kameran. Sloganen finns inte i den nationella kampanjen.”

Vad: Lokal valaffisch från Centerpartiet med partiledaren Annie Lööf bredvid gruppledaren i Borås, Kerstin Hermansson.

Bengt Johanssons kommentar: ”De har kombinerat ihop en lokal politiker och Annie Lööf. Det är ett sätt att knyta an till ett starkt varumärke som Annie Lööf är. Det är inget riktigt budskap som betyder något, det går inte att göra en negation till det.”

Vad: Lokal valaffisch från Moderaterna.

Bengt Johanssons kommentar: ”En annan färgskala än rikskampanjen. Jag vet inte om detta är ett lokalt krav i Borås, men det är inget som finns med i kampanjerna på riksnivå. Då handlar det mer Ulf Kristersson.”

Vad: Lokal valaffisch från Kristdemokraterna med toppnamnet Niklas Arvidsson.

Bengt Johanssons kommentar: ”Den är inte heller riktigt som den nationella. Det är inte samma färgskala. Det verkar vara helt egengjort. Välfärd före skrytprojekt – det här måste man nog veta något om Borås för att förstå.”

Vad: Lokal valaffisch från Sverigedemokraterna med Christer Spets och Eva Eriksson.

Bengt Johanssons kommentar: ”Deras kandidater behöver tydligen inte heller nämnas vid namn. Till skillnad från rikskampanjen så har de ett budskap även om det är ganska allmänt. På riktigt-kampanjen kör partiet på en del annat material."

Fotnot: Miljöpartiet har valt bort lokala valaffischer helt.