1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Expert tror inte på nyval i Storbritannien

Underhuset i London röstade nej till den rekordfart som premiärministern ville sätta på brexitbehandlingen – men hotet om nyval är inte sannolikt enligt en expert på brittisk politik.
Boris Johnson fick både ja och nej av underhuset. Arkivbild.
Foto: Jessica Taylor

Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och expert på brittisk politik, tror inte att Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons utspel tidigare i dag om nyval kommer att bli aktuellt.

– Det var inte ett trovärdigt hot. Det är inte sannolikt att regeringen kommer att släppa hela processen bara för att det kommer att ta längre tid nu när underhuset har röstat igenom lagstiftningen.

Boris Johnson pratade inte heller om ett eventuellt nyval efter omröstningarna i underhuset. Det avtal som godkänts av EU gäller även i fortsättningen, Johnson behöver inte ta fram ett nytt avtal enligt Aylott.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Han sade ingenting om att dra tillbaka förslaget, han nämnde bara en paus.

Enligt Aylott är det osannolikt att Storbritannien kommer att krascha ur EU.

– Det har funnits små kryphål, men de har stängts till och risken är nästan obefintlig att Storbritannien skulle lämna EU utan ett avtal. Regeringen har inget intresse av att göra det.

Den enda risken för ett avtalslöst brexit vore om EU inte skulle gå med på en förlängning.

– Det känns extremt osannolikt, det finns inget som talar för det och jag skulle bli förvånad om EU inte godkände en förlängning på tre månader, säger Aylott.