Annons

Expert: Rohani positionerar sig inför valet

Folket är våra herrar – be dem om ursäkt, tillåt politisk mångfald!
Irans president krishanterar med kraftfulla ord efter fortsatta protester mot hanteringen av flygplansnedskjutningen. Men Hassan Rohanis tal handlar främst om positionering inför valet, enligt en expert.
Iran • Publicerad 15 januari 2020
Irans president Hassan Rohani under en presskonferens i Teheran i oktober. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani under en presskonferens i Teheran i oktober. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

– Misstron som börjat sprida sig i samhället ska inte få påverka honom själv och regeringen, säger Irankännaren Mohammad Fazlhashemi om Rohanis utspel på tisdagen.

Demonstrationer har pågått under fyra dagar i Teheran sedan landets väpnade styrkor erkände att de av misstag sköt ned ett ukrainskt passagerarflygplan i onsdags förra veckan. Samtliga 176 ombord omkom i kraschen.

Annons

Erkännandet kom först i lördags, efter att landets styre under flera dagar nekat med bestämdhet till uppgifterna.

Rohani skjuter nu över allt ansvar för mörkandet på militären.

– Låt dem be om ursäkt, säger han i ett tv-sänt tal till nationen.

Svårt att vifta bort

Protesterna har än så länge varit relativt begränsade, men har uppmärksammats av såväl statliga som icke-statliga medier.

– Det faktum att de leds av välsituerade studenter från toppuniversitetet som Sharif – där flera av kraschens offer studerade – har gjort att det varit svårt att vifta bort deras öppna missnöje, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Förutom en bristande tillit till makthavarna efter det uppenbara slirande på sanningen har studenterna även gett uttryck för krav på politisk förändring.

Och samtidigt som Rohani försöker rentvå sig själv och regeringen från ansvar signalerar han att han lyssnat till kraven.

– Folket är våra herrar och vi dess tjänare. Tjänaren måste vända sig till herren med anständighet, precision och ärlighet, säger Rohani.

Stor förändring

Han betonar vidare vikten av "mångfald" och uppmanar landets valmyndigheter att avstå från att diskvalificera kandidater som uppfattas som misshagliga inför det kommande parlamentsvalet den 21 februari.

– Tillåt alla partier och grupper att ställa upp, säger han.

Annons

– Landet kan inte styras av endast en politisk falang. Landet tillhör alla.

En sådan reform skulle innebära en stor förändring i ett politiskt system där samtliga kandidater idag måste godkännas av det mäktiga, icke-folkvalda Väktarrådet. Den som anses utmana det teokratiska styrelseskicket underkänns.

Maktkamp

Men det är inte en demokratiivrande Rohani som talar, hans utspel kan främst tolkas som en känga mot politiska motståndare inför valet, säger Fazlhashemi.

– Det pågår en maktkamp mellan olika falanger inom statsledningen. Det här är ett sätt för Rohani att rikta kritik mot sina motståndare inom etablissemanget.

– Även om balansen i det nu sittande parlamentet redan är till de konservativas fördel befarar han att motrösterna ska bli ännu färre efter det kommande valet. Så han använder situationen för att upprepa en del gamla krav som går tillbaka till maktkampen mellan de olika falangerna.

Men även om Rohanis tal luktar politiska kalkyler är det – tillsammans med militärens senkomna men tydliga erkännande och regimens ursäkter – ett prov på en ovanlig självrannsakan från högsta ort. Plus en väntad predikan av ayatolla Ali Khamenei på fredag

– Det här är unikt. Den iranska statsledningen är inte känd för att ta på sig skulden för saker, och att gå ut och göra en pudel på det här sättet efter tre dagar tillhör inte vanligheterna, säger Fazlhashemi.

Mattias Mächs/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons