Annons

Expert: Finska högern utnyttjar turbulensen

Finlands statsminister Antti Rinne kan tvingas avgå efter en arbetskonflikt på postverket – vilket är svårt att förstå, enligt statsvetarprofessor Göran Djupsund.
Finland • Publicerad 2 december 2019
På bilden syns liberalkonservativa Samlingspartiets ledare Petteri Orpo. Partiet har utnyttjat turbulensen till att positionera sig som det tunga oppositionspartiet i konkurrensen med högerpopulistiska Sannfinländarna, enligt statsvetaren Göran Djupsund. Arkivbild.
På bilden syns liberalkonservativa Samlingspartiets ledare Petteri Orpo. Partiet har utnyttjat turbulensen till att positionera sig som det tunga oppositionspartiet i konkurrensen med högerpopulistiska Sannfinländarna, enligt statsvetaren Göran Djupsund. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi, säger att läget för Antti Rinne är allvarligt. Många politiska journalister hade räknat ut socialdemokraten Rinne inför Centerns beslut på måndagskvällen om att passa tillbaka bollen om hans framtid till Socialdemokraternas ledning, säger Djupsund.

Nu har den allmänna uppfattningen slagit över i att statsministern inte kommer att ge upp så lätt.

Annons

– Man tror att socialdemokraterna sätter upp en fight, och man vet inte riktigt hur den fighten kommer att se ut, säger Djupsund.

– Rinne har nu sagt att han inte ger sig utan strid, och det skulle vara en sådan prestigeförlust för partiet att böja sig för det här. Det finns inte heller någon riktigt stark andreman eller kvinna som naturligt skulle kunna träda fram.

Chans för Samlingspartiet

Djupsund tror att krisen har blivit så djup eftersom liberalkonservativa Samlingspartiet tagit chansen att använda arbetskonflikten på postverket till att positionera sig mot högerpopulistiska Sannfinländarna som det dominerande oppositionspartiet.

– För Samlingspartiet var det gefundenes Fressen (tyskt talesätt som betyder ungefär en godbit) att få möjlighet att interpellera i en ganska inflammerad fråga. Samlingspartiets ledning har intervjuats gång på gång och fått se ut som det tunga oppositionspartiet, säger Djupsund.

Högerfalangen missnöjd

Men också eftersom högerfalangen inom Centern, som ingår i regeringskoalitionen, upplever Rinne som alltför vänster och utnyttjar tumultet till att försöka tvinga bort honom.

– Det finns partipolitiska och strategiska motiv bakom. I princip är det inte en affär som skulle kunna leda till en regeringskris. Centern tycker inte illa om regeringen eller regeringsprogrammet, men nu låtsas partiet vara missnöjda med den socialdemokrat som leder denna regering och tror att det ska få bort honom via det här.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons