Nyheter

Exakt spel om barns prestationskrav

Barn och ungdomar lever idag med skyhöga krav på sig själva. De ska vara snygga, ha bra betyg och helst hålla på med flera fritidsaktiviteter.
Nyheter • Publicerad 20 september 2013
Foto: Ola Kjelbye

Dessutom ska de vara bäst och slinka igenom det där nålsögat som på tv består av en idol-jury och som i verkligheten kanske består av en konståkningsdomare. Backa Teaters nya föreställning om prestationsångest och vinnarmentalitet är nämligen förlagd till en konståkningsklubb. Det visar sig vara en scenografisk fullträff. Scenen badar i vitt, klart ljus och är byggd som en klassisk ishall där vi i publiken sitter på varsin långsida. Med små medel skiftar den mellan att å ena sida vara en plats för en slags drömmarnas show med glitter, musik och dans, och å andra sidan en klassisk träningshall där man bokstavligen upplever blod, svett och tårar.

Föreställningens tre karaktärer, två tjejer och en kille i 12-årsåldern, är både kompisar och konkurrenter. De tränar tillsammans flera dagar i veckan, men endast en av dem kommer att få åka till en åtråvärd internationell tävling i Prag. Vem det blir ska utses genom en intern tävling. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att alla blir vinnare och förlorare på sitt eget sätt. På vägen dit är det på barns sätt snabba kast mellan glädje, stolthet, vänskap, vilja, tävlan, stress och nederlag.

Backa Teater har en fantastisk förmåga att hitta rätt ton och känsloläge i sina barn- och ungdomsföreställningar. Dialogen är klockren och spelet är exakt och expressivt. Huvudrollsinnehavarna Emelie Strömberg, Hanna Holmqvist och Ramtin Parvaneh visar upp ett rikt register och skiftar utan problem mellan att spela barn som tror att de är världens centrum till att vara just barn som känner sig små, misslyckade och ensamma.

Komiska inslag saknas inte heller. Inte minst genom ishallens vaktmästare som med sitt inledningsvis grabbiga tjat om att ishockey minsann är en mer ”riktig” sport tycks vilja förbygga eventuellt avståndstagande från den unga publikens sida. Om det är avsikten så lyckas det. Liksom vaktmästaren snart är med på banan och invecklad i dramat, är också hela publiken med på noterna.

Till sist tränger sig även omvärlden på och gör sig påmind i form av sociala problem, konflikter i familjen och föräldrars naturliga fallenhet att säga fel saker vid fel tidpunkt. Ishallen är med andra ord ingen isolerad eller udda plats på jorden. Tvärtom visar den sig vara en utmärkt plats för att iscensätta barns komplexa vardag.

Carl-Magnus Höglund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.