Annons

Genombrott om eurobudget

Euroländerna tar stora steg fram mot en egen budget – om än fortsatt bara som ett instrument.
Sverige står utanför, men gläds över resultatet.
EU • Publicerad 10 oktober 2019
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno (till vänster) i glatt samspråk med EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici. Arkivfoto.
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno (till vänster) i glatt samspråk med EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici. Arkivfoto.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Euroländernas nya favoritförkortning heter Bicc och står för budgetinstrumentet för konkurrenskraft och konvergens.

– Efter elva timmars förhandlingar i går har vi gjort det här till verklighet, säger eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno på en presskonferens i Luxemburg.

Annons

– Euroländernas regeringar har lagt ut vägen och kommissionen ska implementera och sköta instrumentet, säger en påtagligt nöjd Centeno.

Instrumentet ska kunna användas för att finansiera allehanda satsningar och reformer i euroländerna. Exakt hur mycket pengar som ska ingå beror på förhandlingarna om EU:s långtidsbudget och diskussioner mellan ländernas stats- och regeringschefer.

Vinst för alla?

Även Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) deltog i Luxemburg, bland annat för att se till att länderna utanför eurozonen inte blir lidande.

Också hon är nöjd.

– Det var en lång och tuff förhandling, men resultatet är någonting som blev bra för hela EU och visar att EU kan ena sig när det behövs, säger Andersson, sida vid sida med sin danske kollega Nicolai Wammen.

– De länder som vill ha ett eurobudgetinstrument fick ett sådant. De som ville ha det inom MFF (EU:s långtidsbudget) fick det. De länder utanför euron som vill ha ett särskilt instrument fick det – och vi som inte vill betala har också skrivningar som klargör att vi inte kommer att betala för euroinstrumentet. Det blev en kompromiss där alla kunde komma ut som vinnare, säger Andersson.

Vapen i budgetstrid

De två nordiska ministrarna ler dessutom lite extra på grund av principen. Överenskommelsen ger euroländerna möjlighet att fylla på sitt budgetinstrument med mer pengar – om man kan enas om det. Men i så fall sker det utanför den stora EU-budgeten.

– Det här är kanske inte sista gången som euroländerna vill ha något särskilt euroinstrument. Då är det oerhört viktigt att den här principen har etablerats att om euroländerna vill göra något bara för dem, som de själva bestämmer över, då är det också de som ska betala, säger Andersson.

Sverige och Danmark och andra mer sparsamma länder får därmed också ytterligare ett vapen i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget. De som vill satsa mer kan nu hänvisas till att göra det i ett eget format.

– Av alla förhandlingar jag haft i EU under de senaste fem åren är det här en av de riktigt stora framgångarna, säger Magdalena Andersson i Luxemburg.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons