Annons

EU-parlamentet vill att Maltas Muscat avgår

Maltas premiärminister Joseph Muscat bör avgå omgående för att utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia ska kunna fortsätta helt oberoende.
Det skriver EU-parlamentet i ett brev där det uppmanar EU-ländernas ledare att ta ställning.
Malta • Publicerad 12 december 2019
Maltas pressade premiärminister Joseph Muscat vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen.
Maltas pressade premiärminister Joseph Muscat vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen.Foto: Yves Herman/poolfoto via AP/TT

Muscat är på plats vid det pågående toppmötet i Bryssel, där han synts skaka hand med flera av de andra regeringscheferna. EU-parlamentet uppmanar de andra ledarna vid bordet att kräva hans omedelbara avgång.

Att Muscat skjutit sin avgång på framtiden "utgör en allvarlig risk, oavsett om den är reell eller uppfattad, att mordutredningen och utredningar som kopplas till den äventyras", lyder brevet.

Annons

Joseph Muscat meddelade den 1 december att han skulle avgå, men att det inte skulle ske förrän hans parti valt en ny ledare, någon gång i januari. Avgångsbeskedet kom kort efter att hans stabschef Keith Schembri avgått, gripits av polis och sedan släppts. Schembri har kopplingar till affärsmannen Yorgen Fenech, som är den ende person som formellt anklagats för att ligga bakom journalistmordet. Han pekar i sin tur ut Schembri som den högst ansvarige.

Journalisten Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb i oktober 2017 och tre personer har gripits för själva mordet. Men utredningen av vem som bad dem utföra det har tagit fart först den senaste månaden, med nya uppgifter som utlöst enorma protester mot Joseph Muscat och hans regering.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons