Trots nya fall: "God beredskap inom vården"

Coronaviruset Artikeln publicerades
Tillgången på skyddsutrustning inom vården kan bli ett bekymmer om coronautbrottet fortsätter. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Tillgången på skyddsutrustning inom vården kan bli ett bekymmer om coronautbrottet fortsätter. Arkivbild.

Antalet andningsskydd kan bli ett problem. Men rent generellt är sjukvårdens beredskap god, trots det ökade antalet svenska fall av coronaviruset.

Det finns risk att den svenska vården får brist på skyddsutrustning om det nya coronaviruset sprider sig ytterligare, konstaterade Socialstyrelsen tidigare i veckan.

Enligt Carl Vigre, som är beredskapsöverläkare i Region Skåne, är det främst tillgången till munskydd som kan bli ett problem.

"Vad gäller begränsningar så är det i dagsläget framför allt andningsskydd som kan bli en begränsande faktor. Här arbetar vi dock på nya rutiner som gör att vi kan minska förbrukningen utan att påverka patientsäkerhet och arbetsmiljö", säger han till TT via regionens presstjänst.

"Samtidigt så vill vi också belysa att det finns nationellt samarbete. Om en region har högre belastning så kan den få hjälp av andra regioner med mindre belastning".

"Kontinuerlig dialog"

Den första smittade personen i Sverige konstaterades i Region Jönköping i slutet av januari. Under den senaste veckan har dock ytterligare fall tillkommit, vilket gör att antalet smittade i Sverige hittills totalt är elva personer.

Fyra av dem vårdas inom Västra Götalandsregionen.

– Som läget ser ut nu, med våra fyra fall, är det inga bekymmer med varken kapacitet av vårdplatser eller fysisk utrustning, säger smittskyddsläkaren Peter Ulleryd till TT.

– Blir det en stor ökning av fall får man ju prioritera på olika sätt, beroende på hur omvärldsläget är. Men vi kan inte lämna några exakta uppgifter om det.

Den senaste samlade inventeringen av sjukvårdens coronaberedskap bygger på uppgifter från månadsskiftet januari–februari. Det var alltså innan fallen som rapporterats i veckan. Enligt Johanna Sandwall, som är krisberedskapschef på Socialstyrelsen, är dock beredskapen fortsatt god.

"Vi för en kontinuerlig dialog med regionerna i frågan och i den framkommer inget som väsentligt ändrar den tidigare bilden", säger hon via presstjänsten.

Gemensam upphandling

Samtidigt tar myndigheterna höjd för att många vill ställa frågor om viruset och nu öppnas det nationella informationsnumret 113 13. Informationen därifrån är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet och tjänsten är öppen dygnet runt.

Regeringen hoppas samtidigt på att samarbetet inom EU ska minska riskerna för utrustningsbrist. Vid ett extrainsatt regeringssammanträde på fredagen bestämdes att Sverige ska skriva på ett EU-avtal om gemensam upphandling av personlig skyddsutrustning med anledning av viruset.

"Även om Folkhälsomyndigheten fortsatt bedömer risken för smittspridning av det nya coronaviruset som låg ska vi vara så förberedda som det är möjligt", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Fakta

Fakta: De svenska fallen

På fredagen hade elva fall av det nya coronaviruset, l sars-cov-2, upptäckts i Sverige.

Det första svenska fallet upptäcktes i Region Jönköping i slutet av januari. Det handlar om en kvinna i 20-årsåldern som nyligen hade besökt staden Wuhan i Kina.

I onsdags upptäcktes nästa fall, i Västra Götalandsregionen, en man som några dagar tidigare hade kommit hem från norra Italien.

På torsdagskvällen meddelade myndigheterna att ytterligare fem fall upptäckts:

Tre ytterligare personer i Västra Götaland, varav två haft nära kontakt med den person som tidigare visat sig vara smittad. Den tredje personen hade nyligen själv varit i norra Italien.

En smittad kvinna inom Region Uppsala exponerades för viruset i Tyskland, men enligt henne själv av en person från Italien.

Det första fallet i Stockholmstrakten rörde en medelålders kvinna som för en vecka sedan kom hem från en resa i Iran.

På fredagskvällen bekräftades fyra nya fall, varav två i Region Stockholm och ett vardera i Region Uppsala och Region Jönköping.

Stockholmsfallen upptäcktes genom aktiv smittspårning. Uppsalafallet rör en person som varit i Iran. Jönköpingsfallet är en man i 50-årsåldern som nyligen besökt norra Italien.

Visa mer...