Annons

Tyskland: Libyens Haftar redo för eldupphör

Enligt Tysklands utrikesminister Heiko Maas är den libyske krigsherren Khalifa Haftar redo att acceptera ett eldupphör.
Haftar själv har inte bekräftat och gör ett överraskande besök i Grekland, som inte bjudits in till Berlin.
Libyen • Publicerad 16 januari 2020
Libyske Khalifa Haftar. Arkivbild.
Libyske Khalifa Haftar. Arkivbild.Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett tal i Ankara i tisdags.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett tal i Ankara i tisdags.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

"General Haftar har signalerat att han är villig att bidra till att Libyenkonferensen i Berlin blir framgångsrik och att han är redo att delta i den. Han har upprepat sin vilja att efterleva det pågående eldupphöret" skriver Maas på Twitter sedan han har hållit möten i den libyska staden Benghazi.

Om Haftar står vid sitt ord kan Tysklands förbundskansler Angela Merkel lyckas med det som Rysslands president Vladimir Putin inte kunde ro i hamn tidigare i veckan.

Nytt försök i Berlin

Annons

Då lämnade Haftar de överläggningar som arrangerats i Moskva utan att ha undertecknat något avtal om eldupphör. På söndag görs ett nytt försök i Tyskland med Merkel som värd. USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommer att närvara för att driva på för ett eldupphör, enligt utrikesdepartementet i Washington.

Grekland, som är en av intressenterna i den allt mer komplicerade konflikten kring Libyen, protesterar mot att inte ha fått en inbjudan till konferensen. Den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis säger att det var fel att utestänga Aten och att han ska tala med Angela Merkel på fredagen.

Haftar kom på torsdagen till Aten och tv-bilder visar hur han tas emot av utrikesminister Nikos Dendias. Han väntas träffa även träffa Mitsotakis.

Rivaliserande regeringar

Haftar leder ett av de två konkurrerande styrena i Libyen. Det andra, kallat GNA, är erkänt av FN och leds av Fayez al-Sarraj

Ett eldupphör trädde i kraft redan den gångna helgen efter det att Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tryckt på. Men det har kommit uppgifter om att båda sidor brutit mot det. Meningen var att denna vapenvila skulle ha formaliserats i Moskva. Nu görs ett nytt försök i Berlin.

Tidigare under torsdagen meddelade Erdogan att Turkiet börjat skicka soldater till Libyen för att hjälpa GNA som är baserad i huvudstaden Tripoli.

Cypern upprört

Det militära stödet är resultatet av ett försvarsavtal som Turkiet slöt med GNA i november.

Då skrev parterna samtidigt under ett annat kontroversiellt avtal som ger Turkiet rätt att leta efter gas i östra Medelhavet – vilket man nu kommer att börja göra så snart som möjligt under 2020, enligt Erdogan. Avtalet har i sin tur upprört Grekland och Cypern, som också gör anspråk på gastillgångarna i området.

Under mötet i Tyskland på söndag väntas Erdogan delta, samt även Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Företrädare för Ryssland, USA, Kina och Italien ska också närvara.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons