Erdogan: Libyen ett lackmustest för Europa

Libyen Artikeln publicerades
Erdogan kräver att EU stödjer GNA i Libyen. Bild från tidigare i veckan.
Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT
Erdogan kräver att EU stödjer GNA i Libyen. Bild från tidigare i veckan.

Dagen före en fredskonferens i Berlin utmanar Turkiets president EU att välja sida i konflikten i Libyen – och varnar för konsekvenserna om så inte sker.

EU måste ge sitt fulla stöd till den av FN erkända libyska regeringen GNA, skriver president Recep Tayyip Erdogan i en text publicerad av tidningen Politico.

"Om EU misslyckas med att stödja GNA-regeringen förråder de sina egna grundvärderingar om demokrati och mänskliga rättigheter", skriver Erdogan.

Tidigare i januari beslutade Turkiet att skicka trupper till GNA i nordvästra Libyen, som sedan i april i fjol är utsatt för en offensiv från krigsherren Khalifa Haftars styrkor med säte i öster.

"EU kommer att möta nya problem om den legitima regeringen faller. Terrororganisationer som IS och al-Qaida, som lidit militära förluster i Syrien och Irak, kommer att hitta ny bördig jord för att komma på fötter igen", skriver Erdogan, och tillägger att ett sådant scenario också riskerar att ge upphov till nya flyktingströmmar.

Ett mål med söndagens konferens, som hålls i Berlin och där flera världsledare väntas närvara – däribland Erdogan – är att nå en vapenvila mellan parterna.