Annons

Efterlängtat regn väntas i Australien

Australien • Publicerad 14 januari 2020
Delar av östra Australien ser fram emot regn som spås komma senare i veckan. Här en brand i Bodalla som räddningstjänsten har under kontroll. Bild från i söndags.
Delar av östra Australien ser fram emot regn som spås komma senare i veckan. Här en brand i Bodalla som räddningstjänsten har under kontroll. Bild från i söndags.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Äntligen. Från och med på onsdag och under resten av veckan förutspår australiska meteorologer kraftigt regn i landets östra delar, rapporterar ABC News.

– I bästa fall kan skyfallen och stormarna, som kommer från och med onsdag, verkligen påverka och hjälpa till att släcka några av bränderna, säger meteorologen Sarah Scully till ABC.

Annons

Förutom att regnet eventuellt rår på bränderna så hjälper det till att hindra att nya bränder uppstår.

– Åtminstone så kommer den kraftiga nederbörden att göra att marken blir fuktigare och den blir då svårare att antändas, säger Scully.

– Det är verkligen goda nyheter, säger Shane Fitzsimmons, brandchef i delstaten New South Wales, enligt AFP.

– Vi har pratat om det i månader nu – att januari kan komma med det första ordentliga regnet – och det ser ut som att det är vad som kommer under de närmaste dagarna, fortsätter han.

Fortfarande brinner över 100 skogsbränder i New South Wales. Totalt har drygt 10,5 miljoner hektar brandhärjats i Australien under den pågående brandsäsongen. 28 personer dött i samband med bränderna i Australien sedan september i fjol.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons