1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Efter kritiken – nytt förslag till terrorlag

Försöket att kriminalisera deltagande i exempelvis IS föll. Regeringens nya förslag riktar i stället in sig på att förbjuda samröre – som att upplåta lokaler eller sköta transporter åt en terroristorganisation.
Justitieminister Morgan Johansson (S) tror att ett nytt lagförslag kan omvandlas till terrorlag nästa år.
Foto: Susanna Pettersson Öste/TT

I korthet innebär regeringsförslaget att flera handlingar som underlättar en terroristorganisations verksamhet blir brottsliga. Att ordna möten, sköta en organisations ekonomi eller transporter är alla exempel på handlingar som skulle bli kriminella med den nya lagen.

Redan i dag kan personer som på olika sätt har hjälpt terrorister straffas, men det nya förslaget omfattar ännu fler handlingar, enligt justitieminister Morgan Johansson (S).

– Få av dem som har deltagit i IS säger att de deltagit i någon krigföring, utan säger i stället att man till exempel skött transporter. Det och många andra handlingar kommer att bli straffbara med den här lagstiftningen, säger han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Andra förslaget

Lagstiftningen kan inte tillämpas retroaktivt men om den blir verklighet nästa år skulle den innebära att fler brott kan prövas i domstol, enligt justitieministern.

Det här är regeringens andra försök att skärpa terrorlagstiftningen. Det förra förslaget drogs tillbaka för två månader sedan efter kritik från lagrådet, landets tyngsta jurister. Den springande punkten var då svårigheten att kunna kriminalisera medlemskap.

Lagrådet hävdade i sin kritik att förslaget inskränkte föreningsfriheten, som är en del av grundlagen. Den problematiken har man nu undvikit genom att i stället kriminalisera samröre, enligt Morgan Johansson. Han säger samtidigt att justitiedepartementet ser över möjligheten till ett förbud mot deltagande som inte strider mot föreningsfriheten.

– I dag spelar det ingen roll om du driver en förening som samlar frimärken eller om du spränger folk i luften, båda skyddas av föreningsfriheten. Det tycker jag är stötande.

"Grundproblem kvarstår"

Nils Funcke, expert på yttrande- och tryckfrihetsfrågor, anser dock att grundproblemet med regeringens förslag kvarstår.

– Det är att man väljer att rikta in det här på samröre med en viss organisation. Det definieras inte tydligt nog vad som är en terrororganisation, utan det är för luddigt. Det inkräktar fortfarande på föreningsfriheten som jag ser det, säger han.

Funcke framhåller också att flera av de handlingar som nämns i lagförslaget redan går att döma till ansvar för.

– Att ta befattning med vapen, ammunition, brandfarliga eller explosiva varor etcetera för ett överordnat mål – det är kriminella handlingar redan i dag.

Läs mer

Sport

”Jimmy tar ut de bästa – jag är inte en av de elva nu”

Marokhy Ndione besviken: ”Förstår att det har varit mycket snack”

Borås

Man misshandlad – med sin egen rullator

En kvinna i 30-årsåldern ska ha utdelat slag och slängt en rullator på sin ex-pojkvän.

Nyheter

Udda regskylten: Transportstyrelsen stoppar Sjuhäradsbo

Teckenkombinationen kan uppfattas som stötande.

Borås

TV: Här öppnar gängmännen eld på Norrby – se skottdramat

Misstänkt skytt på fri fot – tidigare efterlyst för skjutning mot polishuset.

Borås

Efter krisen – doldisen som kan ta över som kommunalråd: ”Hedersamt”

✓ Hon föreslås bli Malin Carlssons efterträdare ✓ Tog ställning mot kritikerna under krisen ✓ Interna kritiken: ”Inte den lämpligaste”

Mark

Algblomning i populära badsjön – avrådan att bada

Kommunen går ut med varning efter upptäckten