Drömavslut för Plan när Sverige tog VM-guld

Det svenska damlandslaget är återigen världsmästare i bandy efter att ha slagit Ryssland med 3–1 i finalen.
Hjälte i Oslo? Matilda Plan – som nu har gjort sin sista VM-match.
Bandy • Publicerad 22 februari 2020

Den 21-årige Västeråsspelaren kunde inte ha fått en bättre avslutning på sitt sista mästerskap. Efter den nuvarande säsongen kommer Plan, som även spelar i damallsvenska Eskilstuna United, att satsa helhjärtat på fotboll och lägga bandyklubban på hyllan.

I sin sista VM-match slog hon till med två mål i finalen mot Ryssland.

I en målsnål första halvlek visade Plan vägen för Sverige när hon satte 1–0 i den sjunde minuten – och samma spelare gav Sverige en drömstart även på den andra halvleken när hon, framspelad av Malin Persson, utökade ledningen till 2–0.

– Jag tycker om att göra mål, så det är kul att få göra det i en final också, säger Plan till SVT.

Ryssland reducerade visserligen genom Diana Lipanova nio minuter senare – men när Emma Ahlander i den 66:e minuten satte 3–1 på straff var saken klar.

– Det är helt fantastiskt, det är därför man är här, säger Plan om segern till SVT.

Fler mål blev det inte – något som innebär att Sverige nu har vunnit nio VM-guld av tio möjliga sedan det första mästerskapet 2004.

Bronsmedaljen vanns av värdnationen Norge, som i matchen om tredjepriset besegrade Finland med hela 6–1.