Annons

Dra ut sladden när det åskar

Sommaråskan har anlänt med full kraft. När det brakar loss är det säkrast att stanna inomhus, men även där finns det risker. Detta ska du tänka på när åskan dundrar.
Väder • Publicerad 14 juli 2019
Sommaråskan har anlänt med full kraft. När det brakar är det säkrast att stanna inomhus, men även där finns det risker. Arkivbild.
Sommaråskan har anlänt med full kraft. När det brakar är det säkrast att stanna inomhus, men även där finns det risker. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Varje år får försäkringsbolagen in tiotusentals ersättningsanspråk för skador orsakade av åska och blixtnedslag. Vanligast är att åskan orsakar elfel och förstör elektronik. Personskador är däremot ovanligare.

Ingen elektronik

– All elektronik är extra känslig, det behövs nästan ingenting innan det går sönder, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Annons

Han rekommenderar därför att dra ut alla sladdar för att skydda elektroniken. Elektronik som inte är inkopplad i väggen går dock bra att använda. Den bärbara datorn och mobiltelefonen är inga problem – så länge de inte laddas.

– Men du kan ju inte surfa, eftersom routern är ansluten till nätet och den behöver du koppla ur, säger Johan Litsmark.

Risk för brand

Risken för åskskador minskar också om du installerar överspänningsskydd och jordfelsbrytare. Jordfelsbrytare slår automatiskt av strömmen vid en kortslutning och minskar därmed risken för bränder.

– Det är bra att ha fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma, för det kan ju slå ner och tända. Vi har ett antal bränder varje år som blixtnedslag har orsakat, säger Johan Litsmark.

Branden behöver dock inte uppstå direkt.

– Det kan vara så att man får en försvagad ledning som inte används förrän värmen slås på inför vintern, säger han.

Isoleringen på kablarna kan också bli skadad om blixten slår ner, något som även det kan orsaka allvarliga elfel och bränder.

Johan Litsmark tipsar också om att man efter åskovädret ska känna efter om det luktar rök och om elektroniken låter konstigt.

– Och kom ihåg att titta om frysen fortfarande fungerar, så man inte två dagar senare upptäcker att all mat är förstörd.

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons