Annons

Dopningschef varnar fuskarna: "Misstar sig"

För den som vill dopa sig innebär coronakrisen en stor möjlighet, tror USA:s antidopningsbyrå Usada.
Storbritanniens dito, Ukad, håller inte med.
Sport • Publicerad 31 mars 2020
Antidopningsarbetet står inför utmaningar under coronakrisen. Arkivbild.
Antidopningsarbetet står inför utmaningar under coronakrisen. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

De regelbundna dopningstesterna av världens idrottare har stött på patrull i och med spridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Stängda gränser och inställda flyg skapar stora problem och vissa länder, som Ryssland och Kanada, har helt pausat alla tester tills vidare, uppger AFP.

Det öppnar för fuskare, tror Travis Tygart, chefen för USA:s antidopningsbyrå (Usada).

Annons

– Det är därför vi genomför tester året om, och utanför tävlingsperioderna. Covid-19 anstränger verkligen antidopningsarbetet. Vi är korkade om vi inte tror att det finns de som gör sitt bästa för att utnyttja det för att ha bättre förutsättningar att prestera när det här så småningom går över, säger Travis Tygart till New York Times.

300 000 tester

Normalt sett genomför nationella antidopningsbyråer och de olika idrottsförbunden runt 300 000 tester per år, skriver tidningen. Det blir troligen många färre i år. Men alla tror inte likt Travis Tygart att doparna kan komma undan lättare.

– Det kommer alltid att finnas en minoritet som dopar sig. Men oavsett om det är nu, när de tror att de befinner sig bortom antidopningsbyråernas radar, eller någon annan gång, så är mitt meddelande väldigt, väldigt tydligt: Vi kommer att fortsätta med vår underrättelseverksamhet, säger Nicole Sapstead, chef för Storbritanniens antidopningsbyrå (Ukad) till AFP.

Biologiska pass

Vanligtvis brukar den som dopar sig göra det under några veckor eller månader, en period då de kan träna hårdare och återhämta sig snabbare för att öka prestationsförmågan, skriver New York Times. Dessa perioder vill man tajma så att de inte kommer för nära mästerskap, när antalet dopningstest ökar, men inte heller för tidigt, så att inte förbättringen kommer fuskaren till gagn.

Ukad tror ändå att man kan bedriva ett fruktbart antidopningsarbete under coronakrisen. Man kan fortfarande ha koll på var idrottare befinner sig, och har också vapen som de biologiska passen till sin hjälp, säger Nicole Sapstead.

– Om de tror att de ska komma undan så misstar de sig mycket, mycket kraftigt, säger Nicole Sapstead.

– Och så fort antidopningsbyråerna växlar upp sitt arbete igen så kommer vi att komma efter dem.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons