Annons

Domstol prövar inte ostaffär

Ekonomi • Publicerad 16 januari 2020
Tre mejeriföretag vill kontrollera licenserna för tillverkning av tre ostsorterna Präst, Herrgård och Grevé. Arkivbild.
Tre mejeriföretag vill kontrollera licenserna för tillverkning av tre ostsorterna Präst, Herrgård och Grevé. Arkivbild.Foto: Mats Sandelin/TT

Patent- och marknadsdomstolen tar inte upp affären som skulle ge Arla Foods, Falköpings mejeri och Norrmejerier kontroll över ostvarumärkena Präst, Herrgård och Grevé, enligt ett pressmeddelande från Konkurrensverket.

I april förra året satte Konkurrensverket stopp för företagskoncentrationen som enligt myndigheten skulle snedvridna konkurrensen och leda till högre ostpriser.

Annons

De tre företagen överklagade då beslutet till Patent- och marknadsdomstolen.

Arla, Falköpings mejeri och Norrmejerier äger tillsammans med Skånemejerier bolaget Svensk Mjölk som äger licenserna för tillverkningen av de tre ostsorterna. De har velat köpa ut Skånemejerier som sedan ett antal år har en fransk ägare, av rädsla för risken att ostarna inte längre tillverkas av svensk mjölk och att svenskheten i ostklassikerna lakas ur.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons