Annons

Domare kräver svar av Brasiliens president

Brasilien • Publicerad 11 maj 2019
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

En domare i Brasiliens högsta domstol ger högerpresidenten Jair Bolsonaro och hans justitieminister fem dagar på sig att förklara en presidentorder från i tisdags som ger miljontals invånare rätt att bära vapen offentligt. Detta sedan oppositionspartiet Hållbarhetsnätverket och andra grupper sagt att ordern bryter mot landets konstitution eftersom presidenten inte ensam kan besluta en sådan sak.

Ex-militären Bolsonaro gick till val i fjol på att ändra vapenlagarna i landet. Det är svårt drabbat av tung kriminalitet och presidentordern ger bland andra politiker, journalister och lastbilschaufförer rätt att bära vapen.

2017 registrerades cirka 64 000 mord i Brasilien, nästan 31 mord per 100 000 invånare – vilket är tre gånger högre än i USA. Experter har varnat för att lagändringen i själva verket i stället kan leda till fler dödsskjutningar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons