Annons

Dom ger Staffanstorp ansvar för hemlös familj

När den nyanlända familjens etableringstid på två år löpt ut stod de plötsligt utan hem. Bostadskontraktet, som hemkommunen Staffanstorp ordnat i Malmö, sades upp – och när familjen sökte hjälp tog det stopp.
Men enligt förvaltningsrätten har Staffanstorp fortsätt ansvar, rapporterar
Samhälle • Publicerad 15 januari 2020
Enligt förvaltningsrätten i Malmö har Staffanstorp ansvar för den utplacerade familjen trots att etableringstiden löpt ut. Arkivbild.
Enligt förvaltningsrätten i Malmö har Staffanstorp ansvar för den utplacerade familjen trots att etableringstiden löpt ut. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Staffanstorp har hävdat att man inte har ett ansvar då familjen aldrig bott där, och har istället hänvisat familjen att söka hjälp i Malmö.

Men familjen överklagade direkt, och rätten är på deras sida. Fredrik Löndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö, säger till radion att familjen visserligen aldrig bott i Staffanstorp men att kommunen trots det varit bosättningskommun under etableringstiden enligt regelverket.

Annons

Familjen anvisades till Staffanstorp i december 2017 i enligt med bosättningslagen. Sedan dess har kommunen ordnat tillfälliga bostäder åt dem i totalt tre olika kommuner. Domen ger inte automatiskt familjen rätt till ny bostad, däremot måste Staffanstorp pröva familjens ansökan.

Staffanstorps kommun kommer enligt radion att överklaga domen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons