Dollarn lyfter i oron för viruseffekter

Ekonomi Artikeln publicerades
En valutahandlare på KEB Hana Ban i Seoul, Sydkorea, har på sig munskydd på jobbet.
Foto: Ahn Young-joon AP/TT
En valutahandlare på KEB Hana Ban i Seoul, Sydkorea, har på sig munskydd på jobbet.

Den amerikanska dollarn fortsätter att stärkas i valutaturbulensen som uppstått i kölvattnet på oron för ekonomiska effekter av spridningen av det nya coronaviruset.

Mot kronan är kursen just nu 9:73 kronor per dollar, vilket innebär ett kurslyft på cirka 4 procent mätt från årsskiftet till den högsta nivån sedan oktober i fjol.

Den norska kronan – en av årets slagpåsar i turbulensen på valutamarknaden – har samtidigt tappat drygt 5 procent mot dollarn sedan årsskiftet medan euron har backat 3,4 procent till en kurs på 1:08 dollar per euro. Euron ligger därmed på den lägsta nivån mot dollarn sedan maj 2017.

Dollarkursen lyfter då många investerare söker sig till säkrare placeringar till följd av oro för spridningen av det dödliga nya coronaviruset, som hittills har smittat över 70 000 personer varav nästan 1 800 har dött av infektionen.

Ett dollarindex, där den amerikanska valutan vägs mot sex andra stora valutor, noterade i fredags den högsta nivån på fyra och en halv månad och ligger i veckans inledande handel kvar nära denna nivå.