Annons
Nyheter

Dödsoffer i kriminella konflikter allt yngre

De som dödas i kriminella konflikter blir allt yngre och automatvapen används i större utsträckning, det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.
Brott • Publicerad 2 april 2020
Brottsoffer i kriminella konflikter blir allt yngre. Arkivbild.
Brottsoffer i kriminella konflikter blir allt yngre. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under åren 2014 till 2017 utgjordes drygt en fjärdedel av det dödliga våldet i Sverige av konflikter i den kriminella miljön. Det motsvarar runt 30 fall per år. En ny rapport från BRÅ visar att de som dödas i kriminella konflikter blir allt yngre. En fjärdedel av brottsoffren är 23 år eller yngre vid brottstillfället och medianåldern ligger på 28 år. Mellan 2005 och 2012 låg medianåldern på 32,5 år. Även medianåldern för gärningsmännen har sjunkit från 28 år till 25 år.

– Det är kopplat till att en stor del av den här ökningen har skett i områden som vi kallar stadsdels–och förordsbaserade nätverk. Och medlemmarna i den typen av nätverk är unga, säger Jonas Öberg, rapportförfattare och utredare vid BRÅ.

Ökat antal fall

Annons

Studien omfattar 216 fall av dödligt våld vid konflikter i den kriminella miljön. Det är alla fall som rapporterats mellan 2005 till och med 2017.

Förutom att åldern för både brottsoffer och gärningsmän sjunker kan man också se att antalet fall har ökat. Under studiens första period, från 2005 till 2012, rapporterades 84 stycken fall. Under studiens andra period, 2013 till 2017, har det ökat till 132 rapporterade fall av dödligt våld vid konflikter i den kriminella miljön.

Automatvapen allt vanligare

Att använda kniv har länge varit den vanligaste våldsmetoden, men de senaste åren har automatvapen blivit vanligare. Mellan 2013 och 2017 förekom automatvapen i ungefär en fjärdedel av fallen. Numera sker också brotten utomhus och i den offentliga miljön i större utsträckning än tidigare.

– Det är svårt att säga vad det beror på men det är väldigt tydligt att det är en ökad grovhet i våldet, säger Jonas Öberg.

Nytt är också att de inblandade fortfarande bor hemma hos sina föräldrar och att de ofta är arbetslösa eller studerar. Det här skiljer sig från tidigare då de inblandade ofta var yrkesarbetare eller hade sjukersättning eller sjukpension och det hänger ihop med att de inblandade i de kriminella konflikterna som leder till dödligt våld ofta är unga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons