Historiskt starka på hemmais – men samtidigt ruskigt formsvaga på bortaplan.
Detta utnyttjade HV71 som körde över Djurgården med 7–1 i Kinnarps arena.
Ishockey • Publicerad 27 februari 2020
Djurgårdens Marcus Högström deppar efter att HV71:s Johan Johnsson gjort 6–1.
Djurgårdens Marcus Högström deppar efter att HV71:s Johan Johnsson gjort 6–1.Foto: Mikael Fritzon/TT

13 raka segrar hemma på Hovet är en oöverträffad bedrift i mesta mästarna Djurgårdens anrika historia.

Men i takt med att poängen rasslat in på hemmais har förlusterna blivit både fler och större i SHL-arenorna utanför Stockholm.

1–5 mot Malmö, 0–3 mot Skellefteå och 2–5 mot Örebro följdes i Jönköping upp med en rejäl käftsmäll mot HV71.

– Klart vi måste bli bättre på bortaplan, man vinner inga matcher så som vi har spelat borta sista matcherna. Det gäller att vi steppar upp.

Orden kom från Linus Hultström i C Mores pausintervju – och då stod det ändå bara 1–0 till hemmalaget.

"Det var piss"

Christoffer Törngren var den ende som hittade nätet i den första perioden när han frispelad av Lias Andersson satte 1–0 för HV71.

Men "steppa upp" var inte precis det djurgårdsspelarna gjorde när de kom ut på isen igen. Linus Sandin dubblerade först ledningen för hemmalaget i powerplay efter föredömligt passningsspel från Lias Andersson och Simon Önerud.

– Fantastiskt bra spelat. Lias hittar ner till Simon som står för en väldigt bra passning till mig. Det går fort där, sade Sandin.

3–0-målet, däremot, var inget annat än en bjudning från gästernas målvakt Niklas Svedberg som trots dålig vinkel billigt släppte in Martin Thörnbergs avslut mellan benen.

– Det var ingen bra period. Det var piss, summerade Djurgårdens Michael Haga mittperioden i C More.

Och värre skulle det bli. 41 sekunder in i tredje ökade Anthony Camara på till 4–0. Anton Mylläri stack emellan med sitt första mål för Djurgården – men sedan fortsatte raset för gästerna.

Lias Andersson poängkung

Kvällens poängkung Lias Andersson (1+2) satte 5–1 i spel fem mot tre innan Johan Johnsson en stund senare – i numerärt underläge – ökade på till 6–1.

Matchen slutade 7–1 efter att Filip Sandberg fått sista ordet i vad som blev en lång afton för gästerna.

– Det var riktigt dåligt. De var hetare än oss i allt och vi var alldeles för dåliga, säger Jacob Josefson till C More.

Storförlusten innebär att Djurgårdens passeras i tabellen av HV71 som är ny femma på bättre målskillnad.

Längre norrut var Luleå illa ute mot jumbon Oskarshamn men serieledaren lyckades vända 1–2-underläge till seger med 4–3 efter förlängning.

Leksand har till skillnad från Oskarshamn hittat storformen och tog tredje raka segern via 4–1 mot Växjö. Dessvärre för dalalaget är avståndet upp till säker mark alltjämt stort, elva poäng upp till Linköping.

Frölunda lyckades undvika en fjärde raka förlust efter att ha vunnit borta mot Linköping på straffar, detta efter att Ryan Lasch stått för det avgörande målet.