GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trump knyts närmare villkorade "tjänster"

Donald Trump villkorade USA:s militära stöd till Ukraina för att landet skulle ge honom politisk hjälp, vittnar en av USA:s toppdiplomater i Kiev.
Presidentens agerande i egna intressen innebar dessutom en stor risk för ukrainska liv, säger han.
William Taylor lämnar kongressförhöret, som hölls bakom stängda dörrar men som snabbt läckte ut i amerikanska medier.
William Taylor lämnar kongressförhöret, som hölls bakom stängda dörrar men som snabbt läckte ut i amerikanska medier.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Vittnesmålet går på tvärs med Trumps utsago att det inte var en fråga om tjänster och gentjänster.

William Taylor, chargé d'affaires på USA:s ambassad i Kiev, säger att presidentens villkor för att betala ut det militära biståndet var bland annat att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skulle gå ut och berätta att man bedriver en brottsutredning med koppling till Trumps politiska motståndare Joe Biden.

Ville ha det offentligt

Taylor hänvisar till samtal han hade med USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland.

"Ambassadör Sondland sade till mig att president Trump sagt till honom att han vill att president Zelenskyj offentligt skulle tala om att Ukraina kommer att utreda (gasbolaget) Burisma och påstådda ukrainska påverkansförsök i valet 2016", sade William Taylor, enligt ett skriftligt referat av hans inledande anförande i kongressen.

Diplomaten vittnade inför de utskott i det amerikanska representanthuset som driver utredningen om ett möjligt riksrättsförfarande mot president Trump.

Taylor bekräftar att han skickade ett sms till Sondland där han beskrev agerandet – "att hålla tillbaka säkerhetsbistånd i utbyte mot hjälp med en inrikespolitisk kampanj i USA" – som galenskap.

Bad om "tjänster"

Utbetalningen av biståndet, motsvarande 3,7 miljarder kronor, hölls tillbaka inför Trumps uppmärksammade telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli, och enligt visselblåsare och vittnen skedde det på presidentens begäran. Pengarna betalades ut först en tid senare.

I samtalet bad Trump Zelenskyj om flera "tjänster". Det handlade dels om att utreda det ukrainska gasbolaget Burisma, där Joe Bidens son suttit i styrelsen. Det handlade också om att utreda en sedan tidigare avfärdad konspirationsteori som gjorde gällande att ryska påverkansförsök vid presidentvalet 2016 i själva verket hade sitt ursprung i Ukraina.

Kopplar till strider

Trump-regeringen etablerade en "irreguljär, informell" utrikespolitisk kanal där Trump, Trumps personlige advokat Rudy Giuliani och några till ingick, enligt William Taylor.

"Det är en lömsk historia om visselblåsare, herr Giuliani, sidokanaler, tjänster och gentjänster, korruption och valpåverkan", sade Taylor enligt det skriftliga referatet av hans vittnesmål.

Kort efter presidenternas samtal reste William Taylor till frontlinjen i östra Ukraina och han berättar att ukrainska befälhavare, som strider mot Rysslandsstödda separatister, tackade för ett militärt stöd som han visste aktivt hölls tillbaka.

". . .jag kunde se väpnade och fientliga ryssledda styrkor på andra sidan den skadade bron, längs med kontaktlinjen. Över 13 000 ukrainare hade dödats i kriget, en eller två varje vecka. Fler ukrainare skulle tveklöst dö utan USA:s militära stöd."

"Allt finns där"

Vita huset avvisar anklagelserna som hörsägen från tredje person och säger att de ingår i en samordnad förtalskampanj.

Det är olagligt för kandidater i amerikanska val att söka utländsk hjälp, men presidenten säger sig agera mot vad han kallar korruption, i kraft av sitt ämbete.

Demokraterna som leder utredningen av ett eventuellt riksrättsförfarande anser att William Taylors vittnesmål bekräftar deras anklagelser om att Trump missbrukat sin presidentmakt för egen vinning.

– Allt finns där. Vad mer kan jag säga när ni har ett så tydligt och detaljerat vittnesmål? säger Tom Malinowski, demokrat i representanthuset, till AFP.

Läs mer