Dödsoffer under protesterna i Irak

Irak Artikeln publicerades
Regeringskritiska demonstranter tar skydd bakom betongavspärrningar i Bagdad under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor.
Foto: Hadi Mizban/AP/TT
Regeringskritiska demonstranter tar skydd bakom betongavspärrningar i Bagdad under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor.

Minst tre människor har skjutits ihjäl i Irak i samband med att säkerhetsstyrkor har använt skarp ammunition mot regeringskritiska demonstranter. Minst 19 personer ska ha skadats. Protesterna i Irak har pågått i flera månader.

Under lördagen har flera sammandrabbningar ägt rum i centrala Bagdad. Unga män står utplacerade runt Tahrirtorget, demonstranternas viktigaste protestläger, med metallsköldar med texten "Tahrir skyddstrupp".

Våldsamheterna bröt ut sedan myndigheterna börjat riva demonstranternas betongavspärrningar nära Tahrirtorget och en av de största broarna över floden Tigris.

Enligt källor inom sjukvården har minst tre personer skjutits ihjäl, rapporterar AFP. Ett av offren sköts ihjäl i Bagdad och två i den sydliga staden Nasiriyah, enligt källorna. Reuters uppger att det rör sig om totalt fyra dödsfall.

En läkare säger att hon sett kravallpolis sätta eld på stora tält som använts som fältsjukhus för att behandla skadade demonstranter, skriver AFP.

16 gripna i Basra

I hamnstaden Basra har polisen slagit till mot en sittstrejk i ett försök att bryta upp protesterna och öppna vägar som blockerats av demonstranterna. Enligt uppgifter ska 16 personer ha gripits.

Säkerhetsstyrkorna inledde sina räder bara timmar efter det att den populäre shiapredikanten Moqtada al-Sadr meddelat att han drar tillbaka sitt stöd för de demonstrationer som pågått sedan i oktober för att avsätta den styrande eliten.

al-Sadr, som är känd för att ofta byta politiska åsikter, har stått bakom protesterna sedan starten, trots att han själv kontrollerar parlamentets största block och flera av ministerposterna. Demonstranterna har länge befarat att de utan hans stöd skulle förlora sitt politiska skydd.

Kritik mot al-Sadr

En deltagare i demonstrationerna anklagar al-Sadr för att ha berett vägen för en insats genom att dra tillbaka sitt stöd.

– När ditt folk började lämna kom kravallpolisen klockan tre på natten och tog hela bron. Varför? frågar han.

al-Sadr är känd för att ofta byta politiska åsikter.

I fredags samlades tusentals demonstranter i Bagdad sedan al-Sadr uppmanat till protester med krav på att amerikanska soldater lämnar Irak. Han deltog inte själv, men twittrade för att hylla den stora uppslutningen och meddela att han inte längre kommer att vara involverad i demonstranternas kamp för reformer.

Fakta

Fakta: Irak

Diktatorn Saddam Hussein störtades 2003 genom en USA-ledd invasion. Därefter följde en våldsam konflikt mellan främst sunni- och shiamuslimska grupper i landet. Terrorrörelsen IS hade under några år kontroll över delar av Irak men är i dag i stort sett besegrad.

Drygt 40 miljoner människor bor i Irak, varav närmare sju miljoner i huvudstaden Bagdad. Knappt 60 procent av befolkningen är under 24 år. Arbetslösheten i åldersgruppen 15-24 år uppgår till 25 procent.

Landet har världens femte största oljetillgångar, gott om mineraler och bördig mark.

Landet är en republik och premiärminister Adil Abd al-Mahdi är regeringschef.

Källor: CIA World Factbook, Landguiden/UI

Visa mer...