Annons

Sittande Anne Hidalgo ser ut att vinna Paris

Mitt i coronavirusets härjningar gick Frankrike på söndagen till lokalvalets första omgång och valdeltagandet föll mycket kraftigt jämfört med valet 2014.
I Paris ser den sittande socialistiska överborgmästaren Anne Hidalgo ut att gå mot en säker seger.
Frankrike • Publicerad 15 mars 2020
Anne Hidalgo, sittande borgmästare i Paris, spritade händerna innan hon röstade i Paris på söndagen.
Anne Hidalgo, sittande borgmästare i Paris, spritade händerna innan hon röstade i Paris på söndagen.Foto: Eliot Blondet/AP/TT
Valförrättaren bar handskar när president Emmanuel Macron lade sin röst i borgmästarvalet i Le Touquet i norra Frankrike på söndagen.
Valförrättaren bar handskar när president Emmanuel Macron lade sin röst i borgmästarvalet i Le Touquet i norra Frankrike på söndagen.Foto: Pascal Rossignol/AP/TT

Hidalgo har enligt en vallokalsundersökning fått 30 procent av rösterna, mot 22 procent för högerkandidaten Rachida Dati och 17,7 procent för Agnes Buzyn från president Emmanuel Macrons mittenorienterade parti LREM, enligt vallokalsundersökningen.

Om ordningen står sig blir det Hidalgo, Dati och Buzyn som går vidare till andra omgången den 22 mars.

Annons

I övrigt är det skralt valdeltagande som sticker ut mest. Klockan 17.00 var valdeltagandet 38,7 procent – att jämföra med 54,7 procent vid samma tidpunkt i valet 2014.

– Jag har många vänner och anhöriga som inte kommer att gå och rösta trots att de i vanliga fall utför sina medborgerliga plikter, säger 59-åriga Pascale sedan hon röstat i Paris.

Osäker prognos

Pascale, som bär ansiktsmask och handskar, vill inte uppge sitt efternamn men säger att hon ser det som ansvarslöst att inte rösta.

Samma dag valet hölls meddelade myndigheterna att cirka 5 400 fall av smitta bekräftats i landet och att antalet döda stigit till 120, från 91 dagen före.

Årets kommunalval har länge sagts bli ett rejält bakslag för president Emmanuel Macron, som det senaste året mött stora politiska protester över hela landet, senast mot hans planer på en pensionsreform.

Men under senare tid har virusets framfart gjort dessa förutsägelser mer osäkra. Det var inte längre lika givet vilka som vågar gå och rösta i det smittodrabbade landet. Traditionellt brukar också en nationell kris i en valsituation ge ett uppsving för sittande makthavare eftersom väljare förlitar sig på säkra kort i en osäker tid.

Njuter av vädret

Det skulle kunna leda till en oväntad stark insats för presidentens parti LREM. Å andra sidan var många av makthavarna i kommunalvalet inte Macrons allierade. Detta eftersom hans parti inte fanns när fransmännen senast röstade fram sina borgmästare 2014.

I Marseilles gamla hamn i södra Frankrike passade folk på att njuta av vädret i stället för att gå till vallokalerna.

– Vi är oroade som alla andra, men det är soligt, säger 62-årige Marc Roger.

I valet 2014 dominerade de konservativa partierna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons