Annons

Delseger för Trump om hans deklarationer

USA:s högsta domstol har enats om att under nästa år ta ställning till Donald Trumps överklagan rörande ett offentliggörande av sin självdeklaration och privatekonomi. Beslutet innebär att Trumps försvarsteam får en chans att hemlighålla presidentens ekonomiska förehavanden i ett politiskt känsligt skede då USA – och Trump – förbereder sig för presidentval.
USA • Publicerad 14 december 2019
USA:s president Donald Trump har genomgående förvägrat allmänheten tillgång till uppgifter om hans privatekonomi och deklarationshistorik. Nu har Högsta domstolen beslutat att lyssna till Trumps krav på att blockera tillgången till handlingarna.
USA:s president Donald Trump har genomgående förvägrat allmänheten tillgång till uppgifter om hans privatekonomi och deklarationshistorik. Nu har Högsta domstolen beslutat att lyssna till Trumps krav på att blockera tillgången till handlingarna.Foto: Susan Walsh/AP

President Donald Trump har via sitt advokatteam blockerat demokratiskt kontrollerade representanthuskommittéers tillgång till hans skattedeklarationer med hänvisning till att de är privata handlingar. I USA har det varit tradition, dock inte lag, att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer, men den sittande republikanske presidenten har hållit sina deklarationer bortom allmänhetens insyn, vilket eldat på spekulationer om hans förmögenhet och inkomster.

Distriktsåklagare i New York har begärt insyn i Donald Trumps deklarationshistorik sedan 2011, som en del av en utredning kring betalningar gjorda av Michael Cohen, presidentens tidigare personliga advokat, till Stormy Daniels, porrskådespelerska som hävdar att hon haft en affär med Trump. En federal appellationsdomstol beslutade att Trump måste lämna ut sin självdeklaration för de senaste sex åren, en dom som Trump överklagade till HD.

Annons

Och HD:s beslut ses som ett bakslag av hans politiska rivaler.

– Vi är trygga med att HD, landets högsta juridiska instans, kommer att upprätthålla konstitutionen och säkerställa så att den kongressledda översynen kan fortsätta, säger dock Nancy Pelosi, demokratisk talman i representanthuset.

Trumps advokater anser dock att kraven på tillgång till presidentens privatekonomi är en del av en politisk agenda med målet att smutskasta Trump lagom till avstampet av dennes återvalskampanj 2020.

"Givet frestelsen att gräva upp smuts om politiska rivaler lär påträngande stämningar gällande presidentens privatliv blir det nya normala", säger Trumps advokatteam i ett uttalande.

Trump har under sin första mandatperiod utsett två av HD:s nio domare. HD, med republikansk majoritet, väntas lyssna till Trumps överklaganden mellan mars och juni 2020.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons