"De svenska spelarna måste tuffa till sig"

Ishockey Artikeln publicerades
Luleås finländska stjärna Jenni Hiirikoski är en av totalt 93 utländska spelare i SDHL den här säsongen. Arkivbild.
Foto: Robert Nyholm/TT
Luleås finländska stjärna Jenni Hiirikoski är en av totalt 93 utländska spelare i SDHL den här säsongen. Arkivbild.

Trots kritiken fortsätter andelen utländska spelare att öka i SDHL. Från 77 till 93 den kommande säsongen.

Det försvaras av hockeyexperten Maria Rooth.

Bland annat har förbundskaptenen Ylva Martinsen och Sveriges olympiska kommittés sportchef Peter Reinebo uttryckt att de utländska spelarna – som i årets säsong är 43 procent av alla spelare – tar för stor plats i lagen och gör det svårare för svenska talanger att utvecklas.

Det håller inte den förra landslagsstjärnan och SVT-experten Maria Rooth med om.

– Hade det funnits svenska spelare som är lika bra tror jag utan tvekan att klubbarna tagit in dem. Nu måste de svenska spelarna tuffa till sig, säger Rooth.

– Det kan vara ett för stort kliv för unga spelare, men det finns klubbar som hjälper dem. Modo är ett sånt exempel. De vågar kasta in unga spelare och ger dem en bra grund. Kanske måste alla klubbar komma överens om att lämna ett par platser i truppen till juniorer som alltid ska finnas med i laguppställningarna och ges istid.

Scoutingproblem

Rooth tycker att klubbarna har svårt med scoutingen av utländska spelare och att det finns breddspelare som inte borde ha spelat i SDHL.

– Det är kanske tio procent som inte håller måttet i SDHL. Men det är svårt för klubbarna, det kostar att scouta spelare och de medlen finns inte. Med tiden tror jag att klubbarna kommer att lära sig vilka spelare som är tillräckligt bra för SDHL.

Eget ansvar

Svensk damhockey har halkat efter internationellt och i våras blev landslaget degraderat till B-VM. Rooths recept för att få fram fler och bättre svenska spelare handlar om en kombination av åtgärder från ishockeyförbundet och ett eget ansvar.

– När spelarna är i 15–16-årsåldern och ska välja idrott ska det finnas en utbildningsplan för dem, de ska veta vad som krävs av dem för att nå eliten. Förbundet bör ta en del av ansvaret i att utbilda spelare, kanske ta in spelare till ett U16-landslag där man kan förklara vägen fram. Men jag tycker att väldigt mycket är spelarnas ansvar, att de inser att de måste lägga ner mycket tid och kraft för att bli världsspelare, att de måste ha pannbenet och veta vad de vill.

"Kan bli dörröppnare"

Hon tycker att det nya tv-avtalet, som innebär att alla seriens matcher ska tv-sändas i C More/Sportkanalen och i SVT, betyder enormt mycket för svensk damhockey. Detta plus att SDHL har fått en huvudsponsor.

– Alla vet att om du inte syns så finns du inte, det vill säga att en serie som inte går att följa går aldrig att skapa ett marknadsintresse kring. Och nu kan tjejer följa damhockey och få idoler, säger Rooth om tv-avtalet.

– Det här är det som behövdes, som SDHL suktat efter i alla år – att några ska ta oss på riktigt stort allvar, vill vara med och visa matcherna och komma in med medel. Huvudsponsoravtalet kan bli en dörröppnare för andra företag att satsa på SDHL.

Bara dagarna efter att det blivit klart med en huvudsponsor fick SDHL även en andra sponsor i ett bryggeriföretag.

Fakta

Fakta: Utländska spelare i SDHL

I SDHL spelar den kommande säsongen 123 svenska spelare och 93 utländska. SDE har flest utländska spelare, 15 stycken, samt åtta svenska spelare i sin trupp.

Flest kommer från Kanada, 21 spelare. 13 kommer från Finland och tolv från USA. 19 nationaliteter är representerade i ligan.

AIK: 4

Brynäs: 6

Djurgården: 9

Göteborg: 10

HV71: 11

Leksand: 8

Linköping: 12

Luleå: 10

Modo: 8

SDE: 15.

Källa: Eliteprospects.com.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Utländska spelare i SDHL

2019: Luleå

2018: Luleå

2017: Djurgården

2016: Luleå

2015: Linköping

2014: Linköping

2013: AIK

2012: Modo

2011: Segeltorp

2010: Segeltorp.

Visa mer...