Annons

De hoppas slå Boris Johnson – på hans bakgård

Det är nästan kolsvart ute när ett tiotal Labouranhängare sluter upp i en stilla vägkorsning i nordvästra London inför parlamentsvalet. Området är premiärministern Boris Johnsons egen valkrets – och en plats där hans stöd är sviktande.
Storbritannien • Publicerad 8 december 2019
Systrarna Jaskiran och Jasmine Cohan valkampanjar för Labour i området Uxbridge I nordvästra London.
Systrarna Jaskiran och Jasmine Cohan valkampanjar för Labour i området Uxbridge I nordvästra London.Foto: Malin Jansson/TT
Labourkandidaten Ali Milani hoppas besegra premiärminister Borin Johnson i valkretsen Uxbridge och South Ruislip.
Labourkandidaten Ali Milani hoppas besegra premiärminister Borin Johnson i valkretsen Uxbridge och South Ruislip.Foto: WILL RUSSELL/Reuters/TT
Den lokale kampanjchefen Andrew Smith, till höger, instruerar Labours valarbetare i Uxbridge i nordvästra London.
Den lokale kampanjchefen Andrew Smith, till höger, instruerar Labours valarbetare i Uxbridge i nordvästra London.Foto: Malin Jansson/TT
Labouranhängarna Claire Lever och Tim Slattery kampanjar i Uxbridge I nordvästra London.
Labouranhängarna Claire Lever och Tim Slattery kampanjar i Uxbridge I nordvästra London.Foto: Malin Jansson/TT
Den brittiske oppositionsledaren och Labourledaren Jeremy Corbyn i partiets kampanjbuss.
Den brittiske oppositionsledaren och Labourledaren Jeremy Corbyn i partiets kampanjbuss.Foto: Jacob King/AP/TT
Brexit river upp starka känslor i Storbritannien som går till parlamentsval på torsdag. Arkivbild.
Brexit river upp starka känslor i Storbritannien som går till parlamentsval på torsdag. Arkivbild.Foto: Rui Vieira/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson valkampanjar.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson valkampanjar.Foto: Daniel Leal-Olivas/AP/TT

– Många konservativa här gillar inte honom, säger Labourarbetaren Andrew Smith om Johnson.

Boris Johnsons traditionellt konservativa valkrets Uxbridge och södra Ruislip har fått stor uppmärksamhet under valspurten. Vänsterpartiet Labour fick ett rejält uppsving här i valet 2017. Nu hoppas den 25-årige Labourkandidaten och statsvetaren Ali Milani ge ledaren för Konservativa partiet, Tories, en match.

"Som Marmite"

Annons

Nationellt tyder opinionsmätningar på seger i valet på torsdag för Johnsons Konservativa parti, som ligger omkring tio procentenheter före Labour. Men Milanis kampanjchef Andrew Smith tror att Labourkandidaten faktiskt har en chans mot premiärministern, som inte är så populär på hemmaplan.

– Johnson är som Marmite. Man antingen hatar eller älskar honom, säger Smith och jämför med det brittiska säregna smörgåspålägget.

Vid valet 2017 var Johnsons segermarginal drygt 5 000 röster i valkretsen där cirka 70 000 röstberättigade bor. Mätningar tyder på att stödet har ökat något, men det beskrivs som anmärkningsvärt svagt för en sittande premiärminister.

Om Johnson förlorar här kan han gå till historien som premiärministern som avsattes av sin egen valkrets.

– Tekniskt sett kan han då fortfarande sitta kvar (som premiärminister) om de bereder en plats för honom i överhuset. Men det vore historiskt och väldigt, väldigt ovanligt, säger Smith.

Ung och progressiv?

Det förhållandevis jämna läget i Uxbridge lockar många Laboursympatisörer att kampanja i valkretsen. Tim Slattery från det lokala Labourpartiet går successivt igenom listan med registrerade väljare och visar vilka dörrar de ska knacka på.

Många öppnar inte och andra är måttligt intresserade, men så småningom får de napp och Slattery noterar ett ”L” på adressen. Givetvis kommer hela hushållet att stötta Milani.

Vad är det då som folk gillar med Milani? Labourvolontärerna och systrarna Jasmine och Jaskiran Chohan framhåller att han är ung och progressiv – motsatsen till Boris Johnson.

– Han är en person som kan representera de etniska minoriteter som blivit marginaliserade under så lång tid, säger Jaskiran Chohan.

Premiärministern är utbildad på prestigeuniversitetet i Oxford och kommer från en annan valkrets. Milani kom till Storbritannien från Iran som femåring och bor själv i området. Hans muslimska tillhörighet sägs vara en fördel i valkretsen som är hem för många nationaliteter och har nya unga invånare.

Annons

– Generellt är det här ett konservativt område, men nu har många av de byggnader som tidigare tillhörde det brittiska flygvapnet omvandlats till bostäder, berättar Slattery.

Corbyn splittrar

De senaste årens åtstramningspolitik är ett ämne som volontärerna gärna tar upp när de försöker värva väljare. De talar om den systematiska underfinansieringen av skola och sjukvård som ”måste få ett slut”. Visst var det parlamentets oförmåga att genomföra brexit som utlöste valet – men under valrörelsen har det blivit tydligt att det finns många andra viktiga frågor.

– Torypartiet har genomfört enorma nedskärningar. Sjukvården och skolan har troligtvis drabbats värst, men egentligen har alla delar av den offentliga sektorn påverkats, säger Uxbridgebon Claire Lever som också knackar dörr.

Labourledaren Jeremy Corbyn föreslår radikala förändringar som nationalisering av järnvägen, postsystemet, bredbandsoperatörer och vatten- och elbolag tillsammans med kraftiga skattehöjningar och omfattande välfärdssatsningar. Men likt Boris Johnson väcker han starka känslor. En kvinna som öppnar dörren säger att hon röstat på Labour i hela sitt liv, men att hon inte står ut med partiledaren. Men för Jasmin Chohan är det tack vare Corbyn som hon engagerar sig.

– Före honom var jag inte alls en sådan hängiven anhängare. När Corbyn kom in var det som en frisk fläkt.

Labourledarens bakgrund som EU-kritiker splittrar också. Uxbridge och södra Ruislip är en av få valkretsar i London där en knapp majoritet röstade för att lämna unionen.

– Många vill att Labour ska inta en tydligare position mot brexit. Men vad vi försöker säga då är att om man verkligen vill stanna inom EU så är Labour det enda alternativet, säger Jaskiran Chohan.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons