1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Därför ställs Harvey Weinstein inför rätta

Den förre filmmogulen Harvey Weinstein har anklagats för övergrepp av ett 80-tal kvinnor. Nu åtalas han i en domstol i New York. TT reder ut vad som har hänt i fallet.
Harvey Weinstein ställs nu inför rätta för våldtäkt och sexuella övergrepp. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Vad anklagas Harvey Weinstein för?

Trots att 80 kvinnor sagt sig ha utsatts för sexuella övergrepp eller våldtäkt av Weinstein är det bara två fall som lett till en rättegång. I det ena fallet är det en kvinna som varit produktionsassistent i Weinsteins företag som anklagar honom för att mot hennes vilja ha utfört oralsex på henne i ett hotellrum 2006.

Den andra kvinnan är anonym och anklagar honom för våldtäkt på ett hotellrum 2013. Sex andra kvinnor, däribland skådespelaren Annabella Sciorra, kommer att bidra med vittnesmål under rättegången om vad de säger sig ha utsatts för. Formellt sett finns fem åtalspunkter.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Varför är det bara två fall som lett till åtal?

De andra händelserna är i många fall preskriberade alternativt anses inte underbyggda nog att kunna leda till en fällande dom. En tredje kvinnas anklagelser om att Weinstein ska ha förgripit sig på henne 2004 fanns först med i åtalet. Men i oktober 2018 beslutade en domare i domstolen i New York att fallet inte kunde tas vidare, då kvinnans vittnesmål ändrats.

Hur länge pågår rättegången?

Rättegången inleds måndag den 6 januari i domstolen i New York och förväntas pågå under sex till åtta veckor.

Vad kan han dömas till?

Om åklagaren lyckas övertyga juryn om Harvey Weinsteins skuld på de grövsta åtalspunkterna, som grov våldtäkt, kan han dömas till livstids fängelse. Skådespelaren Bill Cosby dömdes 2018 till fängelse i tre till tio år för att ha drogat och våldtagit en kvinna.

Hur ställer sig Harvey Weinstein i skuldfrågan?

Han nekar till alla anklagelser och säger att alla sexuella kontakter har skett med samtycke.

Vad kan göra att han frikänns?

Det har pratats mycket om att de två kvinnornas relation med Harvey Weinstein fortsatte även efter de påstådda övergreppen. Det finns e-post från kvinnan som utsattes 2013 där hon ska ha skrivit kärleksfulla saker till Weinstein som kan komma att tas upp i rätten. Om juryn inte tror på någon av de två kvinnornas berättelser kommer Weinstein med all sannolikhet att frikännas.

Vilka fler rättsliga processer gällande övergrepp pågår?

Harvey Weinstein och hans tidigare filmbolag gjorde innan jul upp med ett 30-tal kvinnor som anklagat honom för olika sexbrott. Uppgörelsen omfattade 25 miljoner dollar, varav merparten är ersättning till kvinnorna för att de ska dra tillbaka anklagelserna. Weinstein slapp erkänna att han gjort något fel och behöver inte betala något ur egen ficka.

Senare hoppade en av kvinnorna av uppgörelsen, och lämnade in en civilrättslig stämning med hänvisning till att Weinstein inte behöver erkänna sina handlingar.

Varför är Weinsteinrättegången viktig?

Enligt advokaten Gloria Allred, som representerar flera av kvinnorna som anklagat Harvey Weinstein för övergrepp, så är den viktig av flera skäl.

– Det är första och hittills enda gången som det funnits en rättslig förhandling mot Harvey Weinstein. Det är inte viktigt på grund av en hashtag på internet, utan på grund av de många kvinnor som säger att de fallit offer för honom och som vill att han ska hållas ansvarig för sina handlingar, säger hon till USA Today.

Läs mer

Sport

Elfsborg vann – men stjärnan bars ut skadad: ”Högg till”

Efter slutsignalen kände Jimmy Thelin oro över Joseph Okumus skada.

Sport

Norrby rånades på poäng: ”Det är hemskt”

Benjamin Arapovic var sekunder ifrån att gå segrande ur sin debut från start.

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.